БНТ, Миглена Стойчева - Български балет на сцената на Болшой театър в Москва
14 май 2018

БНТ, Миглена Стойчева - Български балет на сцената на Болшой театър в Москва

Националният ни балет е единствената чуждестранна трупа, получила шанса да танцува на сцената на Болшой в активния сезон на легендарния театър. Обичайно чуждите гостуванията там се планират, когато световноизвестната руска трупа почива. Със спектакъла на балета „Корсар“ българските танцьори доказаха, че изключението, направено за тях, не е било напразно.

Още за отговорността да танцуваш балет на сцената на Болшой театър разказват Миглена Стойчева и Недялко Данов.

Москва е балетен град. Тук балетът е най-изящното лице на руската национална култура, а публиката знае в детайли класическото наследство. И в този смисъл да се танцува на сцената на Болшой театър някой от големите класически балети от чуждестранна трупа е огромна дързост

Нора Кръстева, художествен ръководител на Националния балет: Такъв шанс се дава веднъж в живота, може и да не се даде. В сънищата - не, но знаеш от деца ние растем с идеала за тази сцена и така в повечето случаи остава в мечтите на много балерини да се качат на нея. А ние сме на път да осъществим една мечта.

За артистите ни трепетът да стъпиш на най-престижната балетна сцена естествено се съчета и със съмнението ще отговори ли българският спектакъл на вкуса и очакванията на взискателната и капризна публика в Москва.

Махар Вазиев, художествен ръководител на балета на Болшой театър: Когато бях директор на балета на „Ла Скала“, често се питах защо оперните певци искат да пеят там. После разбрах, че го правят, за да победят италианската публика в „Ла Скала“. Ето в кое е главната тайна. Същото се отнася за балетните артисти, които излизат на сцената на Болшой театър.

След изпълнението на "Янините девет братя" публиката реагира с 10-минутен аплауз и сълзи в очите. За вълненията от първата българска вечер в Болшой те...

Българският балет успя да създаде силен емоционален заряд, който публиката улови още с вдигането на завесата и му отговори с възторг. За това допринесе и поразителното присъствие на примата Марта Петкова. Сцената на Болшой направи още по-видими великолепните ѝ балетни качества и ни разкри, че през последните години тя неусетно е станала балерина от световна величина.

Много ми хареса главният актьор, има великолепни скокове, също ни хареса много и главната героиня. Изобщо картината на съня беше много интересна, Огромно благодаря! Впечатлени сме!
Нямам думи колко всичко е изискано и красиво.

На финала на сепктакъла руската публика ни показа как трябва да се аплодират балетните артисти. Овациите им бяха един открит урок по любов към танца.

http://news.bnt.bg/bg/a/blgarskata-opera-i-balet-na-stsenata-na-bolshoy-teatr-v-moskva