БЕЗФОРМАТА.RU -  „ПРЪСТЕНЪТ НА НИБЕЛУНГА“ – ПОДАРЪК ЗА МОСКОВЧАНИ
13 май 2018

БЕЗФОРМАТА.RU - „ПРЪСТЕНЪТ НА НИБЕЛУНГА“ – ПОДАРЪК ЗА МОСКОВЧАНИ

Великолепен подарък в тези майски дни ще получат московчаните, любители на висшето изкуство на операта и балета. Днес на Новата сцена на Болшой театър се откриват гастролите на Софийската опера и балет. Последният гастрол на българските артисти в Москва се състои през далечната 1981 г. Първо московските зрители ще видят националната българска опера на Любомир Пипков „Янините девет братя“. В програмата на мащабните гастроли е също балетът „Корсар“ (13 май) и Вагнеровата тетралогия „Пръстенът на нибелунга“ (18 – 23 май). Тези спектакли ще се играят на Историческата сцена.

На пресконференцията, предшестваща гастролите, се изказа генералният директор на Болшой театър Владимир Урин: „Радвам се, че след голямо прекъсване Софийската опера и балет излиза на сцената на Болшой театър. Московската публика чака срещата с трупата на Софийската опера. Действително, интересът към театъра и към репертоара, който са донесли нашите български колеги, е голям. Мога да кажа, че всички билети за всички спектакли – и оперни, и балетни – вече са продадени. И искам да пожелая на нашите гости успех и любовта на московския зрител.“

Изключителният и пълномощен посланик на България в РФ Бойко Коцев нарече гастрола на Софийската опера на сцената на Болшой театър „истинско историческо събитие“.

„Софийската опера и балет не е била тук от 1981 г. – почти четиридесет години. И аз много се радвам, че тези гастроли възстановяват традицията на взаимодействие между културите на нашите два народа“, каза посланикът.

Директорът на Софийската опера Пламен Карталов разказа, че националната опера „Янините девет братя“ е нова версия, която специално са готвили за гастрола в Москва. В София на родна сцена премиерата на тази версия се е състояла преди месец и половина.

Владимир Урин се оплака, че Болшой театър вече, за съжаление, няма възможност да осъществи такъв грандиозен проект като „Пръстенът на нибелунга“. На московските зрители, навярно, тепърва предстои да се запознаят с оперния шедьовър на Вагнер в неговата пълнота. Пламен Карталов подчерта, че много се гордее с „Пръстенът на нибелунга“, понеже са могли да осъществят постановката със свои сили.

През последното десетилетие Софийската опера преживява настоящ Вагнеров бум. За постановката са били нужни четири години: всеки нов сезон е бил отбелязван с нова премиера. Прологът „Рейнско злато“ вижда бял свят през 2010 г., на рождения ден на композитора – 22 май. След година на сцената се появява „Валкюра“, през 2012-та – „Зигфрид“. Накрая, през 2013-та се добавя и „Залезът на боговете“, а в чест на двувековния юбилей на Вагнер, който също се падна през тази година, за първи път в историята на Софийската опера, на България и даже на целия Балкански полуостров прозвучава пълната версия на „Пръстенът“. Стилистическата и езикова подготовка на певците е ръководена от изтъкнатия репетитор-консултант Рихард Тримборн. За музикалната част на целия цикъл отговорен е Ерих Вехтер, диригент, поканен от Германия (премиерите на трите първи спектакъла подготвя маестро Павел Балев). Инициатор на проекта и режисьор на спектаклите е директорът на Софийската опера Пламен Карталов. Изпълнява се „Пръстенът“, а ще прозвучат четири опери от общо приблизително петнадесет часа – само български певци и музиканта, при което театърът е съумял за всеки спектакъл да подготви по два „собствени“ състава!

Ирина ШВЕДОВА


http://moskva.bezformata.ru/listnews/koltco-nibelunga-podarok-moskvicham/66933507/