www.tass.ru -TAСС  Информационна агенция на Русия - Болшой театър приема на гости Софийската опера
12 май 2018

www.tass.ru -TAСС Информационна агенция на Русия - Болшой театър приема на гости Софийската опера

Първият спектакъл, който ще видят московчани, е операта от Любомир Пипков „Янините девет братя“

МОСКВА, 12 май. /Кор. на ТАСС Олга Свистунова/. Държавният академичен Болшой театър на Русия (ГАБТ) приема на гости Софийската опера и балет. На българските артисти са предоставени и двете сцени на ГАБТ – Историческата и Новата, на която в събота и ще се открият мащабните гастроли на Софийската опера. Първият спектакъл, който ще видят московчани, е операта от Любомир Пипков „Янините девет братя“, съобщи за ТАСС пресаташето на Болшой театър Катерина Новикова.

Тя информира, че в по-нататъшния афиш на българите е балетът „Корсар“, който ще покажат на 13 май на Историческата сцена. „После също там, на Историческата сцена, ще бъде представена тетралогията от Рихард Вагнер „Пръстенът на нибелунга“, това са оперите „Рейнско злато“, „Валкюра“, „Зигфрид“ и „Залезът на боговете“, които ще бъдат показани съответно на 18, 19, 21 и 23 май“, уточни Новикова.

Грандиозна програма

„Радваме се да приемем на гости Софийската опера и балет“, каза пред ТАСС генералният директор на ГАБТ Владимир Урин. Той напомни, че за последно българският колектив е излязъл на сцената на Болшой театър през 1981 г.

„И ето, след 37 години, знаменитият софийски театър отново дойде в Москва, при това с такова разнообразна, мащабна програма и в такъв представителен състав“, отбеляза Урин. „Донесли са своята национална опера „Янините девет братя“, в годината на 200-ия юбилей на Петипа ще покажат своята версия на балета „Корсар“ и ще завършат гастрола с тетралогията „Пръстенът на нибелунга“. Грандиозна програма“, оцени главата на ГАБТ.

„Навреме, защото сега в репертоара на Болшой театър няма Вагнер, и толкова по-интересно ще бъде да се види и чуе неговият шедьовър в изпълнение на българските колеги, на които желаем голям успех“, каза Урин.

Събитие от огромно значение

От своя страна, директорът на Софийската опера и балет, академик Пламен Карталов призна, че придава огромно значение на предстоящия гастрол на оглавявания от него колектив. „Да излезеш на сцената на Болшой театър е особена чест, събитие от огромно значение“, заяви Карталов.

„Пред взискателната московска публика ще представим своите най-добри постановки, увери директорът на Софийската опера. „Ще покажем непознатото за руснаците българско произведение – операта от Любомир Пипков „Янините девет братя“. Вярвам, че московският зрител ще улови българския характер на музиката и нейното европейско измерение, че ще прочете, през историческия и символичен сюжет, съвременното й послание.“

Следващото произведение, което, по мнение на директора на Софийската опера, ще предизвика интереса на московската публика, е балетът „Корсар“ в постановка на главния балетмайстор на Приморската сцена на Мариинския театър Елдар Алиев.

Но като най-главно постижение на Софийската опера нейният директор посочи тетралогията на Рихард Вагнер „Пръстенът на нибелунга“. Той подчерта, че всички изпълнители на тетралогията са български певци. „Българския Вагнер са гледали зрители от цял свят, дошли специално в София на нашите представления, а също и по време на гастрола ни в Германия“, разказа Карталов. В заключение той изрази надежда, че „Българският Вагнер“ няма да остави равнодушни и московските зрители.

Подробнее на ТАСС:
http://tass.ru/kultura/5194183