В. Животът днес - Софийската опера и балет гастролира в Москва
10 май 2018

В. Животът днес - Софийската опера и балет гастролира в Москва

Проф. Владимир Урин, директор на Болшой театър, приветства българските творци



От 12 до 23 май, 2018 г., Софийската опера и балет гастролира на една от най-престижните световни сцени – Болшой театър в Москва. Това се случва след като на 6 октомври 2017 г. директорът на Софийската опера и балет академик Пламен Карталов и професор Владимир Урин, директор на Болшой театър, подписаха договор за взаимно сътрудничество.

Проф. Владимир Урин и акад. Пламен Карталов

Гастролът се открива на 12 май с българската опера „Янините девет братя“ от Любомир Пипков и на 13 май – балета „Корсар“ от Адолф Адам. Последвани от тетралогията на Рихард Вагнер „Пръстенът на нибелунга“:

Премиерата на операта „Янините девет братя“ се състоя на 22 април 2018 г. в Националната опера. С нея се откри Международният форум „Опера Европа“, който събра 87 директори и различни представители на големи оперни театри от Европа, Америка и Канада.

Проф. Владимир Урин наскоро сподели: „Гастролите на Националната опера и балет тук, на нашата историческа сцена, с мащабните български постановки са началото на бъдещи ползотворни контакти и откриват възможности за интересен творчески обмен!“

За първи път Софийската опера гостува в Москва през 1953 г. в театър „Станиславски и Немирович-Данченко“ с оперите „Момчил“ от Любомир Пипков, „Иван Сусанин“ от Глинка, „Борис Годунов“ от Мусоргски и балета „Хайдушка песен“ от Александър Райчев. Участваха най-елитните български певци между които басът Михаил Попов – Сусанин, баритонът Христо Бръмбаров – Борис Годунов, сопраното Райна Михайлова – Антонида и мн. др.

Предлагаме ви приветствието на проф. Владимир Урин по повод гастрола на Софийската опера и балет на сцената на Болшой театър:

Скъпи приятели!

Тези дни с Вас присъстваме на историческо събитие. От 12 до 21 май на нашите две сцени преминават безпрецедентни по мащаба си гастроли на Софийската опера и балет.

Ако през 20-и век с помощта на държавата културен обмен беше все още възможен, то през 21-и век не мога да си спомня случай, когато театър да е идвал при нас с такъв обширен репертоар.

Практически пет опери и един балет представят на московската публика колегите ни от България.

България се слави с хубави гласове. Тези стени помнят великите артисти Николай Гяуров, Гена Димитрова, Райна Кабаиванска, Борис Христов. Днес всички меломани се възхищават на сопраното Соня Йончева и на нашата сцена често сред поканените певци се изявяват артисти от България – така Надя Кръстева и Владимир Стоянов съвсем наскоро пяха в нашата постановка „Бал с маски“.

От много години не е звучала в Москва Вагнеровата тетралогия, а операта „Янините девет братя“ от българския класик, композитора Любомир Пипков, чието наследство принадлежи на целия свят, ще бъде изпълнена в Русия за първи път. Важно е, че в програмата на нашите колеги е и балетът „Корсар“. По този начин имаме възможност да се запознаем с творчеството на Софийския театър максимално обемно.

Няма съмнение, че през тези дни ни очакват големи открития.

Желая успех на българските ни приятели в Болшой театър и незабравими театрални впечатления на московските зрители!

http://www.jivotatdnes.bg/nachalo/news/kultura/sofiyskata-opera-i-balet-gastrolira-v-moskva