БАЛЕТЪТ НА СОФИЙСКАТА ОПЕРА – ТРАДИЦИЯ И СЪВРЕМЕННОСТ В СЪВЪРШЕНСТВОТО
13 апр 2018

БАЛЕТЪТ НА СОФИЙСКАТА ОПЕРА – ТРАДИЦИЯ И СЪВРЕМЕННОСТ В СЪВЪРШЕНСТВОТО

Първата балетна трупа у нас е с 90-годишна история. Толкова години са изминали от първия балетен спектакъл в България – „Копелия“, 1928 г., който се смята и за начало на балета на Софийската опера. За този по-малко от век артистите, посветили се на това изкуство у нас, са записали постижения, с каквито могат да се похвалят само най-големите в танца.

Трупата поддържа респектиращо портфолио от класически и съвременен репертоар. Сред тях са „Лебедово езеро“, „Лешникотрошачката“, „Жизел“, „Дон Кихот“, „Баядерка“, „Копелия“, „Спящата красавица“, „Корсар“, „Петрушка“, „Жар-птица“, „Ромео и Жулиета“, „Дамата с камелиите“, „Шехеразада“, „Зорба гъркът“, „Кармен“, „Рапсодия в синьо“, „Силфида“, „Пепеляшка“ и др. По този показател балетът от София може да бъде сравняван с водещи театри като Болшой, Мариински, Гранд Опера, Ковънт Гардън.

Следовниците на традиции, създадени от имена като Анастас Петров, Богдан Ковачев, Нина Кираджиева, Пенка Енчева, Вера Кирова, Красимира Колдамова, Асен Гаврилов, Петър Луканов, Бисер Деянов, Ясен Вълчанов, Маша Илиева и др. не спират да търсят и да предлагат най-доброто на своята публика. Възпитаници на българската школа днес са на водещи позиции в най-големите световни трупи. Похвали за постиженията на родни балетисти идват от всички точки на земното кълбо. Трупата си сътрудничи постоянно с водещи чуждестранни хореографи и постановчици. Имена като Юрий Григорович, Ирина Колпакова, Дина Бьорн, Елдар Алиев, Андрис Лиепа, Даяна Уайт, Киплинг Хюстън, Ирене Шнайдер, Соня Алонсо, Павел Сталински, Катрин Поузин, Катрин Бенетс, работили с най-прочутите артисти, сравняват българските прими и премиер-солисти с най-големите, всеобщо признати имена на танца.

В репертоара на трупата са балети с чужди постановчици – „Лешникотрошачката“ – Юрий Григорович, много заглавия на Джордж Баланчин, „Корсар“ – Елдар Алиев, „Силфида“ – Дина Бьорн, „Пахита“ и „Шопениана“ – Ирина Колпакова, „Шехеразада“, „Степинг Стоунс“ – Катрин Поузин, „Концертът“ – Дж. Робинс, „По средата леко издигнат“ – У. Форсайт, „Зорба гъркът“ – Лорка Масине, „Дамата с камелиите“ – Ирене Шнайдер „Антигона“, „Електра“ – Сергей Бобров и др.

Трупата се е радвала на препълнени зали не само в България, но и по сцени във Великобритания, Катар, Германия, Гърция, Турция, Холандия, Италия, Франция, Испания, Дания, Белгия. Не бива да се забравя, че България може да се похвали с първия по рода си в света Международен балетен конкурс – във Варна, основан през 1964 г.

Балетът на Софийската опера поддържа високо ниво и държи висока „цената“ на балетното изкуство. Всички, работили с трупата, отбелязват че „се отличаваме от другите – с особено силен емоционален заряд наред с добрата балетна техника“. „Той осмисля спектаклите като такива и ни дава правото с гордост да се наричаме артист-балетисти“ обобщава Сара-Нора Кръстева, примабалерина и художествен ръководител на балета на първия ни оперен театър.

В последните години трупата е във видим подем. Балетът реализира най-малко 2 премиери годишно – от класическия и съвременен репертоар, като не се забравя и българската класика. Все повече артисти от държави с традиции в това изкуство проявяват интерес именно към трупата. С новите си попълнения от Япония, Великобритания, САЩ, Германия, Италия, Франция, Швеция, Молдова и Албания балетът на Софийската опера принадлежи към семейството на международните трупи.

Критиците у нас и в много други държави не пестят суперлативите си за нашите постановки и артисти. Балетът ни се радва на горещ прием и пълни зали със зрители от всички възрасти. Видяното на сцената запалва не едно и две детски въображения с мечтата някой ден от зрители и те да се превърнат в артисти от балета.