НА ОПЕРА В МЮНХЕН - Наричат Баварската опера  Bayerische Staatsoper - „пеещото сърце на Мюнхен”.
08 апр 2018

НА ОПЕРА В МЮНХЕН - Наричат Баварската опера Bayerische Staatsoper - „пеещото сърце на Мюнхен”.

Този стар и първокласен музикален театър е сред забележителностите на баварската столица и една от главните сцени на Германия. И ако сте любител на операта, това прекрасно изкуство, родило се преди повече от четири века във Флоренция, но със силни корени и в Германия, и ако имате път към Мюнхен, непременно влезте в тази импозантна сграда и вижте и чуйте някой  спектакъл. А на тази сцена се играе почти всеки ден и репертоарът е наистина богат и интересен – само един бегъл поглед в афиша ще ви убеди в това. Билети могат вече да се купят он лайн, сайтът на Баварската държавна опера е достъпен дава една по- немски точна и богата информация.

Баварската опера има доста стара история, всъщност е една от най- старите в Европа.

Основана е  преди 365 години през далечната 1653- та. През 1963  сградата е основно реставрирана и открита с операта на Рихард Щраус „Жената без сянка”. Освен с прекрасната си зала и акустика, Баварската опера се слави и със своя отличен оркестър - Bayerisches Staatsorchester, един от водещите не само в Германия, но и в света.

Всяка година операта на Мюнхен дава по 340- 350 представления на оопери и балети от всички стилове и епохи. Тук се провежда и един от най- старите оперните фестивали в света – „Мюнхенският оперен фестивал”, също радващ се на голяма популярност.

На тази прочута сцена са били представени за първи път в света редица опери на Глук, Ферандини, Телеман, Данци, Вагнер,  Рихард Щраус,  Паул Хиндемит.

Настоящият сезон предлага на любителите на операта и балета един прекрасен избор:

„Сън в лятна нощ” на Бенджамин Бритън по Шекспир, „Мадам Бътерфлай” на Джакомо Пучини”,” Сицилиански вечерни” и „Травиата” на Верди, „Калисто” от Кавали, „Сватбата на Фигаро” и „Дон Жуан” от Моцарт, „Кавалерът на розата” от Рихард Щраус, „Пепеляшка” на Росини, „Парсифал” на Вагнер,  а също така и много балети и някои класически оперети. Не са забравени младите и децата, за които има голям брой специални образователни програми.

И всяка една от тези нови постановки е възнуващ синтез между музика, слово, пластика, танц, прекрасни декори и костюми, вдъхновено пеене и музициране.

Трябва да отбележим, че на тази сцена винаги са пеели певци от класа. Сред тях и редица българи. Като започнем от първия наш тенор със световна слава Петър Райчев, „Българския славей” Христина Морфова, неповторимата Саломе , оценена високо от автора, Рихард Щраус,  Люба Велич,  импозантната  Елена Николай,  и стигнем до днешните оперни звезди: Ана Томова- Синтова, Райна Кабаиванска, Гена Димитрова,  Никола Гюзелев, Спас Венков, Николай Гяуров, Димитър Петков, Петър Гугалов, Веселина Кацарова...

 oper 350 8Уникална „Опера на колела” направиха в Мюнхен

Сглобяема конструкция на оперна зала за 300 зрители с отлична акустика и възможност за лесно преместване от място на място, беше направено по поръчка на Баварската държавна опера в Мюнхен, съобщи вестник "Локал". Футуристичното здание носи името "Павилион" 21 и за изработката му са използвани основно алуминиеви плоскости.

При разглобяването на съоръжението те се събират в няколко големи сандъка и лесно се транспортират по шосе, с влак или по вода. Идеята за мобилната опера била вдъхновена от трубадурите от средните векове, които обикаляли със спектаклите и концертите си от град на град из цяла Европа.

Първото представление във футуристичната концертна зала ще е догодина на площад "Маршалплатц", на който се намира и основната сграда на Баварката държавна опера. След това мобилната опера тръгва на турне из Германия, като всяка година поне за няколко дни ще се връща в Мюнхен. Планира се уникалната конструкция да се дава под наем и на други изпълнители, които искат да "пренесат изкуството до хората".

 oper 350
Баварската опера се намира на централния площад „Макс Йозеф”

 oper 350
В залата, в очакване на спектакъла

 oper 350 9

„Парсифал” на Вагнер на открито под дъжда


 oper 350
Музикалният директор Кирил Петренко дирижира симфоничен концерт в операта

ОГНЯН СТАМБОЛИЕВ