БТА, Пенка Момчилова - Чуждестранни експерти и родни музиканти са възхитени от "Янините девет братя" в Софийската опера
28 мар 2018

БТА, Пенка Момчилова - Чуждестранни експерти и родни музиканти са възхитени от "Янините девет братя" в Софийската опера

Чуждестранни експерти и именити родни музиканти са възхитени от премиерния спектакъл "Янините девет братя" от Любомир Пипков в Софийската опера и балет, съобщават от театъра.

Следващите представления са на 28, 29 и 30 март.

Гостите на Международния форум "Опера Европа", от 87 оперни театри по света, дадоха висока оценка на постановката. Никълъс Пейн, директор на "Опера Европа" изтъкна, че "Янините девет братя" е не само чисто българска опера, която може да се роди само в този регион, но музиката на творбата и играта на артистите са уникални и неповторими, информират от трупата.

Според Джон Алисън, главен редактор на сп. "Опера" в Лондон, постановката се родее с най-големите оперни трагедии в света.

Андреа Мерли, директор на сп. "Опера" в Италия, препоръчва "Янините девет братя" искрено - "страхотна постановка, много добра актьорска игра".

По думите на диригента акад. Васил Казанджиев, такава величава премиера може да се постигне само с много труд, талант и голяма дисциплина.

Режисьорът акад. Пламен Карталов и творческият екип поставят спектакъла с основното желание да се вслушаме в посланията, които отправят: "Накрая в операта Яна, сестрата, играеща роля на символно възмездие и космическо равновесие, води до един оптимизъм - че старият свят си е отишъл и след злините на действия, довели до крушението на братова общност и родова разруха, ще настъпи нов свят на прогреса. А падането на България под турско робство е алегория на историческото зло." - посочват от трупата.

Много може да се говори за творбата - тя наистина е ориентир за ново мислене, за национална, българска музика с европейска значимост, според познавачи.

/Пенка Момчилова/

/ММ/