БНТ, МИГЛЕНА СТОЙЧЕВА - СВЕТОВНИЯТ ОПЕРЕН ЕЛИТ НА СРЕЩА В СОФИЯ
25 мар 2018

БНТ, МИГЛЕНА СТОЙЧЕВА - СВЕТОВНИЯТ ОПЕРЕН ЕЛИТ НА СРЕЩА В СОФИЯ

София е домакин на престижния форум „Опера Европа“. Желанието на акад. Пламен Карталов в периода на българското председателство на Европейския съюз у нас да има и голямо събитие с фокус върху операта се сбъдна. Работна среща у нас си дадоха 87 мениджъри, режисьори и импресарии от оперни театри в Европа и Америка. Една от причините за този интерес разбира се е международния престиж на Софийската опера и лично на нейния директор. За предизвикателствата пред това изкуство във века на високите технологии Миглена Стойчева разговаря с директора на "Опера Европа" Никълъс Пейн.

Живеем в интересни времена. И операта съвсем не остава встрани от тях. Всъщност според директора на "Опера Европа" това дава на жанра известни привилегии.

Никълъс Пейн -директор на "Опера Европа": Днес повече хора се наслаждават на операта, от която и да е друга историческа епоха. Ако си помислите за великите периоди, в които операта е била създавана – времето на Монтеверди, Моцарт или Верди, тя допада на относително малка група от населението на Европа, а именно на хората в Германия и Италия, които са традиционно оперни страни. Днес операта е световен феномен. Благодарение на комуникациите и интернет тя е достъпна за повече хора. Голяма част от населението обаче мисли „Операта не е нещо, което ми е нужно. Тя е била ценна за баща ми или баба ми“. На нея не се гледа като на нещо съвременно.

Дефицитът на усещане за съвременност е запълнен в София от представената пред гостите премиера на „Янините девет братя“ .

Никълъс Пейн - директор на "Опера Европа: За мен това беше пълно откритие и аз съм истински щастлив, че по повод форума "Опера Европа", всички наши членове, които дойдоха в България, можаха да гледат една опера, която никой от нас не беше гледал преди. За мен това беше много по-интересно, отколкото да гледам поредната „Кармен“ или „Турандот“.

Гостите са впечатлени от българските певци, които са запазена марка в света на операта. И Никълъс Пейн също не крие възторга си от примата на Софийската опера Габриела Георгиева.

Никълъс Пейн -директор на "Опера Европа: Мисля, че тя беше изумителна. Гласът ѝ беше искрящ, присъствието ѝ на сцената беше искрено и на мен ми хареса много.

Мястото на Софийската опера на международната сцена е все по-стабилно, казва ни със задоволство Никълъс Пейн. И подчертава, че е постижение именно българските певци да покажат „Пръстенът на нибелунга“ в Москва, а както мистър Пейн остроумно отбеляза, творбата не е играна в руската столица от цял един човешки живот.

http://news.bnt.bg/bg/a/svetovniyat-operen-elit-na-sreshcha-v-sofiya

Миглена Стойчева