БНР, Светлана Димитрова - Реквием на Верди в Софийската опера със звезден състав
12 мар 2018

БНР, Светлана Димитрова - Реквием на Верди в Софийската опера със звезден състав

Идеята за този Реквием идва, след като през декември Красимира Стоянова изпълнява творбата под палката на Джеймс Ливайн на сцената на Метрополитън опера Ню Йорк. Концертът е в памет на Дмитрий Хворостовски.

Кореспонденцията между Красимира Стоянова и акад. Пламен Карталов продължава известно време, за да намерят пролука в програмата й. Спират се на 12 март. Търсят и останалите солисти, и диригент. Така тази вечер ще пеят Красимира Стоянова, Виолета Радомирска, Камен Чанев, Максим Кузмин-Караваев, а на пулта ще бъде Джордано Беллинкампи.

„Време е вече Софийската опера да си върне лавровите венци, които винаги е имала и не само Софийската опера, а и България като оперна държава“.

Красимира Стоянова се завръща от Милано след спектакли на „Симон Боканегра“ на Верди под диригентството на Мунг Вун Чунг и Лео Нучи в заглавната роля.

„По молба на господин Карталов отидох при Лео Нучи и му казах: Лео, г-н Карталов, директорът на Софийската опера, те кани за една гала в София. И знаете ли, какво ми каза: С най-голяма радост. Аз искам да дойда в София не само, за да пея, а и за да се поклоня на гробовете на моите прекрасни колеги“. Потвърждение получава и от диригента.

А защо избират Реквиема?

„Това е времето на възкресния пост… Реквием това е погребална меса, но това не е в смисъла погребвам някого, а възвисявам душата си. С всяка една част на това произведение ние виждаме и усещаме това възвисяване на душата“ – казва Красимира Стоянова.

Тази година още веднъж тя ще пее в Реквиема на Верди – на 31 август и на 1 септември в Берлин. Два пъти ще пее и в „Ариадна на Наксос“ от Рихард Щраус – през април в Мюнхен, а през декември в Дрезден. Отново ще бъде и в Миланската Скала за „Аида“ на Верди през май и юни, а след това ще участва в „Стабат Матер“ на Росини в Чикаго.

И тази година Красимира Стоянова отново ще представи млади български оперни певци - на 28 май на концерт в Пловдив в рамките на фестивала „Дни на музиката в Балабановата къща“. Първият от тази серия концерти беше миналата година. След това през септември се състоя и майсторският клас в Созопол, организиран от фестивала „Аполония“. В предстоящата постановка на 22 март на „Янините девет братя“ на Любомир Пипков партиите на братята ще се изпълняват от участници точно в този майсторски клас, които директорът на операта е чул там.

Реквиемът на Верди ще бъде представен тази вечер (12 март) от 19.00 часа на сцената на Софийската опера.

Автор: Светлана Димитрова

 

http://bnr.bg/post/100943935