БНР, "НЕДЕЛЯ 150" - Софийската опера представя "Янините девет братя" на 22 март
12 мар 2018

БНР, "НЕДЕЛЯ 150" - Софийската опера представя "Янините девет братя" на 22 март

С премиерата на "Янините девет братя" от Любомир Пипков Софийската опера ще открие на 22 март форума „Опера Европа“. Той ще събере в София директорите на големите европейски театри.

В предаването "Неделя 150" по "Хоризонт" директорът на Софийската опера и балет академик Пламен Карталов заяви, че творбата съчетава много и съвременни актуални моменти:

„В конфликта, в сблъсъка на идеи, както и в политиката, в която политически парвенюта решават да яхнат властта и да дават оценки и липсата на визионерство. Тази липса на визионерство на българина тогава да бъде напредничав и да помага и да подкрепя, всъщност е трагедията. Да не можеш да дадеш път на този, който е по-талантлив от тебе и справедливо да му дадеш шанс да върви напред. Това е същината. Той казва: "С митологичен сюжет на фона на една средновековна история, аз решавам съвременни задачи"“.

Тази година е Европейска година на културното наследство, припомни акад. Карталов и добави: „Тя дава възможност точно оперните театри да се представят на всички световни и европейски сцени. Какво по-хубаво от това днес да се покаже съвременното значение на едно художествено наследство, каквото е оперното изкуство и на сцените на Ковънт гардън, и на Миланската скала и на Виенската опера, и на Болшой театър“.

През май операта ще бъде представена на сцената на Болшой театър.

Цялото интервю с акад. Пламен Карталов може да чуете в звуковия файл. 

http://bnr.bg/horizont/post/100943836/sofiiskata-opera-predstava-aninite-devet-brata-na-22-mart