БНР за "Янините девет братя"
08 мар 2018

БНР за "Янините девет братя"

„В операта исках да видя миналото на своя народ от съвременни позиции, да разкрия правото на един живот, пълен с мъдрост, опит и вяра в бъдещето... Противопоставих светлия образ на резбаря Ангел срещу образа на Георги Грозника. Помъчих се да отправя укор към тогавашните тъмни сили, които сечаха ръцете на напредничавия човек у нас. С историческия сюжет разрешавах съвременни задачи.“
Това казва Любомир Пипков за операта си „Янините девет братя".

Когато е на 24 години, композиторът прочита разказ на Никола Веселинов, написан по народните балади „Песен за Георги Грозника“ и „Яна жали девет братя“, и веднага у него се заражда желание да напише опера по този сюжет. Тъй като Веселинов е много зает в този период, Пипков започва работа по либретото сам. Междувременно завършва следването си в „Екол нормал“ в Париж и постъпва на работа в Софийската народна опера. Създава и няколко големи произведения, между които Соната за цигулка и пиано, Клавирно трио, поемата за хор и оркестър „Сватба“. 

Операта „Янините девет братя“ е завършена в началото на 1937 г. и премиерата е няколко месеца по-късно – на 19 октомври. Диригент е Асен Найденов, режисьор е Хрисан Цанков, а художник – Пенчо Георгиев. Втората постановка е след повече от 20 години, през 1961 г., дело на Петър Щърбанов, диригента Константин Илиев и художниците Никола Тузсузов и Нева Тузсузова. Следва и представление в Стара Загора с режисьор Румен Нейков, диригент Димитър Димитров и художник Иван Йорданов.

Последната постановка е на акад. Карталов от 1984 г. в Русенската опера, където дирижира Веселин Байчев. Сега режисьорът търси нов прочит. Повече за концепцията и идеите му можете да чуете в звуковия файл.

 

Заглавие на крайностите и суров натурализъм, „Янините девет братя“ е олицетворение на борбата между добро и зло, между низките човешки страсти и изкуството.

По повод на музиката Константин Илиев пише: „Странна е съдбата на най-българската опера „Янините девет братя“, този катехизис на нашето национално творчeство. Направете анализ на партитурата и ми посочете една интервална или ритмическа структура, една музикална фраза, един акорд или една инструментална звучност, в които да не трепти българската душевност, която да не е напоена с аромата на българската земя".

Това е и причината акад. Карталов да избере именно това заглавие за гостуването на Софийската опера в Болшой театър. Подробности за представлението в руската столица можете да чуете в звуковия файл.


Интерпретирането на такива силни и ярки персонажи, на герои-алегории със сигурност е голямо удоволствие за солистите. Можете да чуете какво споделиха Габриела Георгиева, която ще влезе в ролята на Яна, и Петър Бучков, който изпълнява ролята на Георги Грозника.


Премиерата на постановката е на 22 март, а следващите представления за месеца са на 28, 29 и 30 март.