В ОЧАКАВАНЕ НА ОПЕРАТА „ЯНИНИТЕ ДЕВЕТ БРАТЯ“ ОТ ЛЮБОМИР ПИПКОВ
06 мар 2018

В ОЧАКАВАНЕ НА ОПЕРАТА „ЯНИНИТЕ ДЕВЕТ БРАТЯ“ ОТ ЛЮБОМИР ПИПКОВ

Една история толкова далечна и толкова близка

Само преди осем години  Софийската опера предложи за първи път у нас едно необикновено приключение с героите от Вагнеровата сага, „Пръстенът на нибелунга“. Приключение, което омагьоса не само българската публика, но и стеклата се от цял свят, влюбена в музиката на Рихард Вагнер общност. Публика, която следваше Софийската опера и на престижни чужди сцени.

Режисьорът-постановчик на опуса, акад.Пламен Карталов разпали любопитството не само на познавачите, но и на тези, които никога не са изживявали тази митологична сага, на пръв поглед чужда и трудна за опознаване и разбиране  като музика и текст.

Това бе могъщо сътворяване, в което всички участници не само откриха свои неподозирани възможности, но като една общност, вдъхновена и заразена от правенето заедно на нещо толкова могъщо разбра на какво е способна, когато знае накъде върви.

Ето, че след като българският  „Пръстен на нибелунга“ покори не само публиката у нас  пътят продължава с операта на Любомир Пипков „Янините девет братя“.

С българската опера и с „Пръстенът на нибелунга“ първият ни оперен театър  ще гостува на сцената на Болшой театър. Избор, който задава въпрос какво кара Карталов да избере тази творба за първото гостуване на Софийската опера  на сцената на Болшой театър.

 Като творец с голям опит явно той е осмислил актуалността на посланието на творбата на Любомир Пипков за времето, в което живеем. Време, в което  пресомисляме ценности, начин на живот и общуване в един толкова многолик свят, изтъкан от  войни и мир едновременно,  нетърпимост и призиви за търпимост, в което все повече  изгубване чувството за корени и принадлежност към определени ценности, идващи от миналото. Време, което събужда много естествено подобни заглавия за нов живот.

Творбата на Пипков е не само историческа драма от сложното време на изгубване на нашата свобода. „Основното в нея е митологизъм с историзъм и съвременно усещане за интерпретация“, според Пламен Карталов. В своята режисьорска концепция той хвърля мост към сложността на нашето време.

Тази дълбока психологическа драма разкрива и нещо от нашия характер и душевност. Въпреки че сюжета и музиката изискват малко повече усилия в опознаването им, това предизвикателство е като едно изящно творение, което ако го опознаеш се влюбваш в него завинаги.

Софийската опера очаква своята вярна публика, влюбените в операта на едно вълнуващо съпреживяване на една история, толкова далечна и толкова близка, история за нас самите.

Д-р Магдалена Манолова