90 ГОДИНИ БЪЛГАРСКИ БАЛЕТ
23 фев 2018

90 ГОДИНИ БЪЛГАРСКИ БАЛЕТ

БАЛЕТЪТ НА СОФИЙСКАТА ОПЕРА – ТРАДИЦИЯ И СЪВРЕМЕННОСТ В СЪВЪРШЕНСТВОТО

Първата балетна трупа у нас е с близо 90-годишна история. Толкова години са изминали от първия балетен спектакъл в България, който се смята и за начало на балета на Софийската опера. За този по-малко от век артистите, посветили се на това изкуство у нас, са записали постижения, с каквито могат да се похвалят само най-големите в танца. Освен съвременния репертоар, трупата поддържа респектиращо портфолио от близо 30 класически заглавия, смятани за най-трудни и от финансова, и от творческа гледна точка. Сред тях са «Лешникотрошачката», «Лебедово езеро», «Жизел», «Дон Кихот», «Баядерка», «Копелия», «Спящата красавица», «Ромео и Жулиета», «Дамата с камелиите», «Шехеразада», «Зорба гъркът», «Кармен», «Рапсодия в синьо», «Силфида», «Пепеляшка» и др. По този показател балетът от София може да бъде сравняван с водещи театри като Болшой, Мариински, Гранд Опера, Ковънт Гардън.

Възпитаници на българската школа днес са на водещи позиции в най-големите световни трупи. Похвали за постиженията на родни балетисти идват от всички точки на земното кълбо. Трупата си сътрудничи постоянно с водещи чуждестранни хореографи и постановчици. Имена като Юрий Григорович, неговият възпитаник Сергей Бобров, Даяна Уайт, Киплинг Хюстън, Ирене Шнайдер, Соня Алонсо, Павел Сталински, Катрин Поузин, Катрин Бенетс, работили с най-прочутите артисти, сравняват българските прими и премиер солисти с най-големите, всеобщо признати имена на танца.

В репертоара на трупата са балети с чужди постановчици като „Антигона“, „Електра“ – С. Бобров, много заглавия на Джордж Баланчин, „Шехеразада“, „Степинг Стоунс“ – Катрин Поузин, „Концертът“ – Дж. Робинс, „По средата леко издигнат“ – У. Форсайт, „Зорба гъркът“ – Л. Масине, „Дамата с камелиите“ – Ирене Шнайдер и др. 

Трупата се е радвала на препълнени зали не само в България, но и по сцени във Великобритания, Катар, Германия, Гърция, Турция, Холандия, Италия, Франция, Испания, Дания, Белгия. Не бива да се забравя, че България може да се похвали с първия по рода си в света Международен балетен конкурс – във Варна, който през 2014 година навърши 50 години от първото си издание.

Балетът на Софийската опера поддържа високо ниво и държи висока „цената“ на балетното изкуство, въпреки многобройните затруднения, пред които постоянно е изправен. «Отличава ни това, което отбелязват всички, които ни познават – освен добрата балетна техника, трупата ни притежава много силен емоционален заряд. Той осмисля спектаклите като такива и ни дава правото с гордост да се наричаме артист-балетисти» отбелязва Сара-Нора Кръстева, примабалерина и художествен ръководител на балета на първия ни оперен театър.

В последните години трупата е във видим подем, който кара все повече артисти от държави с традиции в това изкуство да проявяват интерес именно към балета на Софийската опера. Критиците, у нас и в много други държави, не пестят суперлативите си за нашите постановки и артисти. Балетът ни се радва на горещ прием и пълни зали от най-младите зрители, заедно с хората в активна възраст, както и с онези, които следят това изкуство от десетилетия. Видяното на сцената запалва не едно и две детски въображения с мечтата някой ден от зрители и те да се превърнат в артисти от балета.

Следовниците на традиции, създадени от имена като Анастас Петров, Богдан Ковачев, Вера Кирова, Красимира Колдамова, Асен Гаврилов, Бисер Деянов, Ясен Вълчанов, Сара Нора Кръстева, Маша Илиева, не спират да търсят и да предлагат най-доброто за своята многобройна публика.