в.24 часа - "Дамата с камелиите" – отново на сцената на Софийската опера и балет, на 17 февруари
12 фев 2018

в.24 часа - "Дамата с камелиите" – отново на сцената на Софийската опера и балет, на 17 февруари

Последната постановка на спектакъла в България е правена преди 10 години.

Балетът  „Дамата с камелиите” е по музика на Дж.Верди - С.Онсоф, хореография и постановка Ирен Шнайдер (Германия), помощник хореограф - Дмитрий Передугов Перегудов (Русия), художник по костюмите - Стефан Станисиц (Полша), сценограф - Еберхард Матиас (Германия).

Спектакълът ще бъде на 17 февруари, събота, от 19:00 часа.

В основата на сюжета на балета „Дамата с камелиите“ е едноименния роман на Александър Дюма-син. Той е и в основата на либрето на операта „Травиата“ ( 1853) от Франческо Мария Пиаве.

В романа и в либрето на операта прототип на куртизанката,  която умира от туберкулоза, е Мари Дюплеси. Верди познава красивата жена, която е сред най-скъпо платените дами за развлечения в Париж. Сред поклонниците на Дюплеси е и Александър Дюма-син. Причината за разрива му с девойката е Александър Дюма-баща.

Мари се ражда през 1824 година в дълбоката френска провинция, в семейството на обеднели фермери. Истинското й име е Алфонсина Плеси. Все още дете, тя заминава за Париж и променя фамилията си. Добавя към нея частичката „дю", тъй като тя показва аристократичен произход. Малко време Мари работи като модистка. На 16 години приема да бъде куртизанка. Популярността й е толкова голяма, че тя с лекота може да си разреши да изхарчи за една вечер 100 000 франка.

Съвременниците на Дюплеси - видни богаташи, които имат възможност да прекарват с нея няколко нощи, я описват като изключително привлекателна млада жена. Висока, със заразителна усмивка и с дълга черна коса, с черни лъскави очи, тя привлича и Александър Дюма-син. Двамата се запознават през 1844, а през 1845 връзката им приключва по желание на романиста. После той се оправдава, че за всичко е виновен неговият баща.

Верди е близък на двамата Дюма. В Париж той опознава Мари, тъй като е привлечен от личността й. Не знае как да реагира на истината, че девойката е болна от туберкулоза. Маестрото се прибира в Италия и моли либретиста Франческо Мария Пиаве да му напише история за трагичната съдба на французойката.

Малко преди да почине през 1847 г., Дюплеси става любовница на композитора Ференц Лист.

Единствено Джузепе Верди дълбоко страда за похабения живот на парижанката, която  запомня с неизменен букет от бели камелии. В себе си той обвинява Дюма за нейната трагедия и развълнуван пише музиката за знаменитата си опера „Травиата". В нея всяка ария може да се нарече хит. Славата на постановките на операта в Европа вървят успоредно с успеха на романа „Дамата с камелиите", който излиза от печат през 1848 година.  През това време, докато белетристът и композиторът жънат заслужена слава, Мари Дюплеси умира.

Прочутата куртизанка е погребана от монахини, които полагат тялото й в гробището на Монмартър.    

Балетът „Дамата с камелиите“ е особено сценично предизвикателство, заради сложността при трансформирането на образите от оперна в балетна стилистика. Балетът има по-голяма близост с романа на Дюма. Стихията на валса, този изумителен танц за двама, покорява изцяло зрителите в „Дамата с камелиите“. Художественото внушение се постига и чрез играта на балета, и чрез играта  на светлината върху огромни изрисувани прозрачни платна. В хореографията има страшно много поддръжки - ефектни за публиката, но много трудни за изпълнение.

В „Дамата с камелиите“ участват:

Марта Петкова, Никола Хаджитанев, Кирил Иванов, Трифон Митев, Боряна Петрова, Никола Арнаудов, Теодор Воденичаров

Диригент БОРИС СПАСОВ

Времетраенето на спектакъла е 2:10 мин., с един антракт.