БНТ - 10 години спектакли за деца в Софийската опера
11 фев 2018

БНТ - 10 години спектакли за деца в Софийската опера

Тази сутрин Софийската опера се готви да посрещне един специален юбилей - 10 години от образователната програма, която приобщава най-малките към голямото музикално изкуство. Празничният спектакъл започва точно в 11:00 часа.

Тържеството ще започне с детската опера "Вълшебната флейта", с две огромни торти, балони и ще завърши с много бонбони и детски книжки - с програми за представления и с картинки за оцветяване, обещават от екипа.

По идея на директора на Софийската опера и балет акад. Пламен Карталов на 6 февруари 2008 г. започна детската образователна програма. Спектаклите на Малката сцена са посетени от хиляди деца от 3 до 14 години. Големият интерес предизвиква увеличаване на броя на спектаклите, като за някои детски градини и училища се играят специално поръчани от тях заглавия.

През април 2017 г. бяха монтирани 111 седалки "Армани" в ремонтираната зала на 7-ия етаж в операта. Бившата репетиционна се превърна в камерна сцена. Началото на прочутите "Концерти за бебоци" е от 18 януари 2014 г. Те бяха най-новата и хитова инициатива на акад. Карталов. Билетите за нея свършват с космическа скорост. Съботно-неделните концерти са за деца на възраст 0-3 години. Целта е от най-ранна възраст те да се приобщават към класическата музика. Чрез емоционални подходи на въздействие върху сетивата се търси активизиране и стимулиране на интелектуалното и емоционалното израстване на малките.

Концертите са в среда, близка до обичайната за децата на тази възраст. Малчуганите са на възглавници на пода, заедно със своите майки, татковци, баби, дядовци или каки и батковци. В продължение на около час слушат любими детски песнички, вокални и инструментални откъси от класически произведения. Инструментите и техният звук са изцяло съобразени с крехката възраст на най-младите посетители на операта, отбелязват от екипа.

http://news.bnt.bg/bg/a/10-godini-spektakli-za-detsa-v-sofiyskata-opera