Пенка Момчилова, БТА - "Янините девет братя" звучи като тъмен камбанен звън за народна трагедия, според Пламен Карталов
09 фев 2018

Пенка Момчилова, БТА - "Янините девет братя" звучи като тъмен камбанен звън за народна трагедия, според Пламен Карталов

Шедьовърът "Янините девет братя" от Любомир Пипков, най-българската опера според познавачи, ще има премиера в Софийската опера и балет на 22 март от 19.00 ч. Следващите представления са на 28, 29 и 30 март, съобщават от трупата.

По думите на режисьора Пламен Карталов, "Янините девет братя е тема, в която се оглеждат много причини и много поводи, за да кажем, че тази тема както вчера, така и днес, и винаги ще остане да отеква като тъмен звън от камбана, звън, напомнящ за една цяла народна трагедия. В нея сякаш всички действащи лица с постъпките си от миналото са останали да живеят и днес".

В новата постановка на Софийската опера и балет в ролята на Майката са Иванка Нинова и Румяна Петрова, Яна - Габриела Георгиева, Лилия Кехайова и Мариана Цветкова, Георги Грозника - Петър Бучков и Светозар Рангелов, Ангел - Костадин Андреев и Хрисимир Дамянов, другите братя - Ангел Антонов, Емил Павлов, Калин Душков, Росен Ненчев, Валентин Ватев, Николай Войнов и Стефан Димитров.

"В тази опера исках да видя миналото на своя народ от съвременни позиции, да разкрия правото на един живот, пълен с мъдрост, опит и вяра в бъдещето", казва Любомир Пипков през 1957 г. "Върху фона на средновековието противопоставих два образа - светлия образ на резбаря Ангел срещу образа на Георги Грозника. Помъчих се да отправя укор към тогавашните тъмни сили, които сечаха ръцете на напредничавия човек у нас. Може ли да се каже, че това е бягство от съвременността? Струва ми се, че с историческия сюжет аз решавах съвременни задачи", коментира композиторът.

По собствените му думи, творчески винаги го е вълнувал проблемът за изграждане на български музикален стил. Винаги е смятал, че той трябва да се оформи с помощта на три огромни фактора - опита от световната класическа музика, нашето песенно и ритмично богатство и историческия момент, който внася съдържание в творбата.

Френският преподавател Пол Дюка оценява още в началния етап творческото начинание на младия си възпитаник Любомир Пипков: "Вие изравяте от земята един стил. Ако това произведение завърши така, както е започнало, ще бъде шедьовър!", припомнят от операта.

Константин Илиев след четвъртата постановка на "Янините девет братя" през 1984 г. продължава да нарича творбата най-българската от всички български опери, катехизис на нашето национално музикално творчество. Според него само кръвна връзка с манталитета, бита и изкуството на народа и безгранична синовна любов към напуканите ръце на българина могат да родят произведение като "Янините девет братя".

/МХ/

София, 8 февруари /Пенка Момчилова, БТА/