НЕЗАБРАВИМ ПРАЗНИК В СОФИЙСКАТА ОПЕРА

На 20 януари 2018 г. в Софийската опера и балет се състоя знаменателно събитие! В препълнената зала дълго не стихваха бурните аплодисменти, с които бяха удостоени изпълнителите и оркестъра, сътворили уникалния гала-концерт „Жените на Пучини“. С този музикален празник бе почетена 160-годишнината от рождението на великия композитор.

Още в самото начало публиката емоционално оцени живописното дирижиране на вдъхновената Беатриче Венеци, която придаде чудесна интерпретация на Интермецо от „Вилиси“. Последваха любимите ни арии от операта „Бохеми“ – ролята на Мими изпълни Ирина Жекова, на Мюзета – Силвана Пръвчева, а дуета на Мими и Рудолф възхитително изпълниха Таня Иванова и Камен Чанев.

Истински подарък за публиката бе изпълнението на арията на Тоска от неповторимата тази вечер Доната Д’Анунцио Ломбарди. След това тя плени аудиторията с изпълненията си на арията на сестра Анджелика от едноименната опера, дуета на Тоска и Каварадоси с Костадин Андреев, арията на Манон Леско и дуета на Манон Леско и Де Грийо с Камен Чанев, арията на Чо-чо-сан от „Мадам Бътерфлай“.

В тази незабравима вечер солистите на Софийската опера надминаха всички очаквания с блестящите си изпълнения на любимите ни фрагменти от творчеството на Пучини. Ирина Жекова отдаде най-доброто от себе си в интерпретацията й на арията на Лаурета от операта „Джани Скики“. Завладяващо отново прозвуча сочният мецосопран на Гергана Русекова в арията на Жоржета от операта „Мантията“, съпроводена чаровно от Костадин Андреев. Баясгалан Дашням бе на изключителна висота в арията на Мини от операта „Момичето от Златния Дапад“. Радостина Николаева и Мартин Илиев заслужиха много овации за дуета на Чо-чо-сан и Пинкертон от „Мадам Бътерфлай“. Интермецо от същата опера отново чухме с участието на хора на Софийската опера. За бляскавото й претворяване и изпълнение на арията на Турандот Габриела Георгиева бе изпратена с неудържими овации. Също така спонтанно бе оценена и Силвана Пръвчева за драматичната ария на Лиу от „Турандот“.

Задълго ще бъде запомнени звездните изпълнения, на които станахме свидетели, на изтъкнатия български тенор Камен Чанев, заслужил бурни възгласи „Браво“ за магичното му участие в дуета на Мими и Рудолф от „Бохеми“ и дуета на Манон Леско и Де Грийо от „Манон Леско“.

Истинска кулминация на този екзалтиращ музикален празник се оказа финалът на концерта. Всички изпълнители излязоха пред оркестъра, който бе нещо повече от колективен герой в тази небивала вечер и изпълниха двукратно на бис арията на Калаф от „Турандот“. При това върховно преживяване, подарено ни от даровитите ни сопрани и тенори, публиката изправена на крака залюля от аплауси оперната зала и нестихващите й възгласи създадоха истински апотеоз на преклонение пред големите ни артисти и безсмъртното творчество на Джакомо Пучини.

Блажени бяхме да се насладим на безмерния талант на родните дарования и прочутите гости, на легендарния хор и всеможещия оркестър на Софийската опера и балет, в една прекрасна атмосфера, сътворена художествено от постановъчния екип  на първия ни оперен театър! Поклон за този великолепен принос и безценен дар за верните приятели на оперното изкуство!

Венелин ТОМОВ

Снимки: Светослав Николов

Новини и събития