БТА - Доната Данунцио и Камен Чанев пеят на концерта "Жените на Пучини" под палката на Беатриче Венеци, съгражданка на композитора
16 яну 2018

БТА - Доната Данунцио и Камен Чанев пеят на концерта "Жените на Пучини" под палката на Беатриче Венеци, съгражданка на композитора

Световноизвестните солисти Доната Д'Анунцио Ломбарди и Камен Чанев ще пеят на галаконцерта "Жените на Пучини" в Софийската опера на 20 януари. Диригент е младата италианка със забележителна кариера Беатриче Венеци, съгражданка на композитора, съобщават от операта.

Доната е от стара италианска фамилия, в която се вписва и поетът Габриеле Д'Анунцио. В интервю певицата обяснява: "По майчина линия произхождаме от Антонио д'Анунцио, чичото на Габриеле, от когото поетът (роден Рапаниета) получава своя псевдоним. Ние практически сме повече д'Анунцио, отколкото самия д'Анунцио! Имах прабаба, родена в Ортона (като майката на д'Анунцио), която е била начална учителка. Говорим за 1880 г. - епоха, когато малцина са знаели да четат и да пишат, а още по-малко са били хората - особено жените, които са се занимавали с литература. Моята прабаба и д'Анунцио са поддържали интензивна кореспонденция, от която пазим много красиви свидетелства."

"Израснах с хляб и Пучини", казва Беатриче Венеци, съдбовно свързана с италианската класическа музика и с един от гениите на Италия - Джакомо Пучини. Тя е родена на 5 март 1990 г. в Лука, родното място на Пучини, и смята неповторимия композитор за своя пътеводна звезда. Според нея класическата музика не е нещо старомодно - тя има истински вътрешен потенциал да впечатли и да завладее младото поколение.

Учи дирижиране и композиция във Флоренция и Милано и става асистент на Олег Каетани и Джон Акселрод. Изнася над 30 концерта на пиано - соло и с ансамбли за камерна музика, а в репертоара й са Моцарт, Прокофиев, Бетовен, Менделсон, Брамс и други. Като диригент има подчертан интерес към италианските композитори. На първо място е съгражданинът й - великият Пучини. Тя иска да разкрие силните женски теми в оперите на композитора "Мадам Бътерфлай", "Бохеми", "Тоска", "Манон Леско". За нея Пучини е първият, който отдава голямо значение на ролята на жените в операта и се занимава с тяхната психология и личност.

Кариерата й е сензационна - става уважаван и ценен диригент едва на 22 години. През юли тази година Беатриче Венеци е главен гост-диригент на 63-ия фестивал "Пучини" в Лука и дирижира комичната опера "Лястовичката", припомнят от театъра.

/МХ/

София, 15 януари /Пенка Момчилова, БТА/