Академик Пламен Карталов е член на журито на Рождественския конкурс за певци в Минск
21 дек 2017

Академик Пламен Карталов е член на журито на Рождественския конкурс за певци в Минск

Академик Пламен Карталов, директор на Софийската опера и балет, е поканен от Националния академичен Болшой театър за опера и балет на Беларус, да бъде член на журито на Рождественския конкурс за певци в Минск. Карталов е познат отдавна на театъра в Минск. Неговата постановка на операта „Дама пика“ от Чайковски има голям успех в академичната опера  на Беларус и е в нейния репертоар.

В конкурса участват 231 певци от 19 държани като: Беларус, Русия, Грузия, Узбекистан, САЩ, ЮАР, Армения, Израел, Казахстан, Китай, Монголия, Франция, Германия, Латвия, Италия, Молдова, Естония и Украйна.

Конкурсът за певци е в три тура – първите два – с концертмайстор, третия-финал – в съпровод с оркестър. На финала участниците изпълняват една от главните партии в сцена от класическа или съвременна опера. В това им помагат звездите от Белоруския Болшой театър.  Оценка на вокалния им талант може да даде не само високото жури на конкурса, но и самите зрители.  

На 20 декември, в Голямата зала на театъра, на Гала концерта на финалистите, освен дипломи и награди, ще бъде връчен и приз на зрителските симпатии.

Наградният фонд на конкурса е с еквивалент на 28 000 долара. Носителят на голямата награда ще получи парична награда с еквивалент 10 000 долара, а лауреата на Първа награда 8000 долара. Лауреатите на втора и трета награда – съответно 6000 и 4000 долара.

Освен това много млади артисти ще получат покани във водещи оперни театри и компании по света.    Начело на компетентното жури е генералния директор на оперния театър в Беларус – Владимир Гридюшко. В състава на журито е директорът на „Опера Европа“- Николас Пейн, редактора на списанието „Опера“- Джон Еллисон, директора на Софийската национална опера и балет – академик Пламен Карталов, генералният директор на агенция   ArtMaks (Германия) Андрей Петров, директорът по постановъчните въпроси на Лионската национална опера - Роберт Кернер, художествения ръководител на Младежката оперна програма на Болшой театър на Русия – Дмитрий Вдовин и  др.