„Евгений Онегин“ на Вера Петрова открива оперния сезон на театър „Верди“ в Триест
21 дек 2017

„Евгений Онегин“ на Вера Петрова открива оперния сезон на театър „Верди“ в Триест

На 24 януари 2018 година почитателите на оперното изкуство ще бъдат с „Евгений Онегин“ от Чайковски. Тази постановка на  Вера Петрова откри оперния сезон 2017 / 2018 на театър „Верди“ в Триест. Едно тържествено начало и същевременно изключително успешно, а аплодисментите за премиерата са високата оценка, която международната публика даде на българския режисьор.  Светският Триест се събра в официално облекло в театър „Верди“, за да отпразнува премиерата на един луксозен „Евгений Онегин“. Копродукцията със Софийската опера се оказа както музикално, така и артистично успял празник, който приключи с бурни, продължили с минути аплодисменти. Италианските критици пишат: „Пресъздаването на обстановката на „Евгений Онегин“ чрез оборудването, повече от реномирано на Софийската опера и балет, което гледахме на сцената на Оперния театър Верди, режисурата на Вера Петрова и декорите - реализирани  от Александър Костюченко и костюмите от Стив Алмериги, следват дословно указанията на Чайковски.   Един много изчистен спектакъл, който е игран  няколко пъти в София и винаги е очакван от публиката.

Тези, които видяха постановката на Вера Петрова твърдят, че тя напомня и за пиесите на Чехов – отначало със забавения ритъм в първо действие, а после с бурята от чувства в следващите действия. Добре подчинен на същественото, което преследва и Чайковски, спектакълът на Вера Петрова разказва историята като един сън на Онегин. Моментите на една неповторима поезия – трескавото безпокойство на прочутата сцена с писмото – историите на „дендито“ Онегин, на страстната Татяна, на лекомислената Олга, на мечтателя Ленски са пресъздадени от млади актьори-певци, в духа на Чайковски. Композиторът търси за „Евгений Онегин“: „1) неизвестни певци, но дисциплинирани и старателни; 2) певци, които освен това умеят да играят по естествен и убедителен начин; 3) декори и костюми, не толкова пищни, но точно пресъздаващи епохата; 4) един хор, който да не е стадо овце, както в имперските опери, но който реално да участва в действието; 5) един диригент на хора, който да не е знаменитост. Да става каквото ще, но няма да дам моята опера на Имперските оперни театри и ако не ми се отдаде да я поставя в Консерваторията, няма да види бял свят.”  

Вера Петрова спазва изискванията на Чайковски. В софийският „Евгений Онегин“, както и  този в Триест, играят предимно млади артисти, които дават всичко от себе си. Публиката, която препълни салона в Триест , дълго аплодира от сърце спектакъла, защото той й хареса. Едно много добро начало на сезона за театър „Верди“.  Тази постановка на Вера Петрова българската публика ще може да види на сцената в Софийската опера и балет.

24 януари 2018 г. ♦ 19.00 ч.

ЕВГЕНИЙ ОНЕГИН

Опера от П.И. Чайковски

Действащи лица и изпълнители
:

Ларина
Александрина Стоянова-Андреева

Татяна
Лилия Кехайова

Олга
Глория Кънева

Филипевна
Весела Янева

Трике
Красимир Динев

Евгений Онегин
Алексей Жмуденко

Ленски
Емил Павлов

Княз Гремин
Ангел Христов

Ротният
Стефан Димитров

Зарецки
Димитър Станчев                  


Оркестър, хор и балет на Софийската опера

Диригент
Иван Кожухаров

Музикална и стилова подготовка
Лариcа Гергиева

Литературен консултант
Проф. Людмил Димитров

Диригент на хора
Виолета Димитрова

Концертмайстор
Теодора Христова, Мария Евстатиева

Корепетитори
Йоланта Смолянова, Милен Станев

Корепетитори на хора
Светлана Ананиевска

Субтитри
Юлия Кръстева

Режисьор
Вера Петрова 

Сценография
Александър Костюченко

Художник на костюмите
Стив Алмериги

Хореография
Риолина Топалова

Художник мултимедийни ефекти
Елена Шопова

Художествено осветление
Емил Динков

Асистент-режисьор
Владимир Горчаков

Завеждащ фигура
Християна Михалева-Зорбалиева

Репетитор на балета
Милена Симеонова

Отговорен помощник-режисьор
Вера Белева   

Помощник-режисьори
Владимир Горчаков, Стефка Георгиева, Румяна Димитрова                       

 

Костюмите са изработени в сътрудничество с Държавна Опера-Пловдив

Технически служби и ателиета на Софийската опера и балет