Никола Миайлович ще бъде отново безжалостен Скарпия в „Тоска“ на 8 и 10 декември

Сръбският баритон Никола Миайлович ще бъде наш скъп гост в ролята на Скарпия в покорилата Япония българска постановка на „Тоска“ на 8 и 10 декември в Софийската опера и балет.

Никола Миайлович е получил високо признание за оперните си и концертни изпълнения по цял свят. През 2012 г. участва в турнето на Софийската опера в Япония като Алфио от „Селска чест“ от Маскани и Скарпия в „Тоска“ от Пучини. Многостранен артист, намиращ се у дома си както на оперната, така и на концертната сцена, той е сътрудничил на някои от най-изтъкнатите диригенти от нашето съвремие: Джузепе Синополи, Рикардо Мути, Леополд Хагер, Михаил Юровски, Никола Луизоти и много други.

Роден е в Белград през 1973 г. Дипломира се като пианист, но продължава да се обучава във вокално майсторство при майка си, именитото сопрано Радмила Смилянич. Скоро прави своя дебют на 19-годишна възраст като Граф Алмавива в „Сватбата на Фигаро“ във Виенската консерватория през 1992 г. под ръководството на Валдемар Кмент. Дипломира се във Виена, след което получава магистърска степен от Музикалния институт „Къртис“ във Филаделфия, където учи при Галина Вишневская. Приключва обучението си в Академията за усъвършенстване на лирични певци към Миланската „Ла скала“ през 1999 г.

Никола Миайлович е световен победител на Петия международен вокален конкурс „Лучано Павароти“ във Филаделфия през 1995 г., има първа награда на Международния вокален конкурс „Лейла Генсер“ в Истанбул, а през 2003 г. е финалист на конкурса „Опералия“.

Певецът прави професионалния си дебют в Болшой театър като Шонар в „Бохеми“ от Пучини през 1996 г. (а по-късно и като Марсел в същата опера), след което се изявява по цял свят във водещи оперни театри в Милано, Верона, Венеция, Монреал, Хамбург, Хановер, Бон, Дрезден, Лима, Хавана, Виена, Токио, Пекин, Шанхай, Ротердам, Тел Авив и др.

Репертоарът му включва над 40 главни оперни роли като Риголето, Макбет, Родриго („Дон Карлос“), Яго („Отело“), Граф ди Луна („Трубадур“), Жорж Жермон („Травиата“) от Верди, Евгений Онегин от Чайковски, Ескамилио от „Кармен“ на Бизе и много други.

Пял е заедно с певци като Лучано Павароти, Хосе Кура, Руджеро Раймонди, Лучия Алиберти, Кристина Гаярдо Домас и др. Работил е с режисьори като Джанкарло дел Монако, Юри Александров, Кристоф Нел и много други.

Никола Миайлович се е изявявал концертно в „Кармина Бурана“ на Карл Орф (Рим, Равена, Павия, Белград, Сараево), „Камбаните“ от Рахманинов (Милано), „Меса ди Глория“ от Пучини (Лима, Белград), „Песни на пътуващия калфа“ от Малер (Монте Карло, Белград), „Любовта на поета“ от Шуман (Филаделфия, Белград) и мн. др.

През последните оперни сезони е изпълнявал ролите на Яго в Пекин, в театър „Колон“ в Богота и в Операта в Крайова, Алфио и Скарпия на турнето на Софийската опера в Япония и Риголето в Лайпциг, Белград и Виена, Тонио и Алфио в „Палячи“ и „Селска чест“ на Летния оперен фестивал в Хайденхайм, Германия, както и Ескамилио в Познанската опера.

Наскоро Никола Миайлович направи успешен дебют като Зурга в „Ловци на бисери“ от Бизе в Израелската опера в Тел Авив, както и в титулната роля в „Евгений Онегин“ в Тимишоара и Белград и като Набуко в Народния театър в Белград.   

Негови изпълнения са издадени на DVD: „Бохеми“ (постановката на Лучано Павароти от театър „Дела Фортуна“ във Фано, Италия, през 2004 г.), „Самсон и Далила“ (Фламандската опера в Антверпен през 2009 г.), „Кармен“ („Калър Лайн Арена“ в Хамбург през 2006 г.).

Паралелно с певческата си кариера Никола Миайлович е щатен преподавател в катедра „Солово пеене“ в Музикалния факултет на Университета по изкуствата в Белград от 2003 г.

„Павароти ме научи да ям лед заради гласа си“, споделя той. „Най-лошото нещо, което един певец може да направи преди да излезе на сцената, е да изпие нещо горещо.“

Снимки: Виктор Викторов

Новини и събития