БНР - „Корсар“ в Софийската национална опера и балет с гост-постановчик Елдар Алиев

На 24 ноември, за първи път на  сцената на Софийската опера и балет ще се играе премиерният спектакъл на балета „Корсар“ от Адолф Адам. Следващите премиерни спектакли през ноември са на 25 и 26.

Хореограф, автор на либретото и художник по осветлението на оригиналната и динамична версия на творбата е Елдар Алиев - световноизвестният балетист, хореограф и педагог и Главен балетмайстор на Приморската сцена на Мариинския театър в Санкт Петербург.

Всъщност балетният спектакъл „Корсар“ на сцената на Операта е едно изпълнено обещание…

През 2014 година Елдар Алиев е поканен за заместник председател на журито на 26-ия Международния балетен конкурс във Варна. Тогава обещава пред Сара-Нора Кръстева – да постави своя редакция на прочутия балет  „Корсар“ на сцената на Софийската опера и балет.

Балетът „Корсар“ е един от известните класически балети, който ние ще включим с огромна радост в репертоара си - отбелязва Сара-Нора Кръстева, художествен ръководител на балетната трупа на Софийската опера и балет.

„Корсар“ на Адолф Адам е балет в две действия от Адолф Адам. Използвана е музика от Чезаре Пуни, Лео Делиб, Рикардо Дриго, Пьотър Олденбургски. Либретото е на Елдар Алиев по мотиви от либретото на Жул-Анри Верноа дьо Сен-Жорж и Жозеф Мазилие. Хореографията е разбира се на Елдар Алиев (с използване на фрагменти от хореографията на Мариус Петипа)

 „Корсар“ е създаден през 1856 година по едноименната поема на Джордж Байрон и се изпълнява за първи път в Парижката национална опера. Но това литературно произведение е било вече използвано и преди това  за основа на други опери и балети. От времето на първата постановка в Париж балетът „Корсар“ е допълван с музика от още композитори, променяна и обогатявана е хореографията, но сюжетът за любовта на морски разбойник Конрад и робинята Медора не оставят нито един зрител безразличен.

А творческата съдба на Елдар Алиев се развива така, както предсказва балетният критик Клайв Барнс, който пише в „Ню Йорк Поуст“: Рядката универсалност и способност да се потопи в глъбините на ролята – това е, което прави Елдар действително изключителен артист, който ще способства в значителна степен за развитието на танцовото изкуство в тази страна.

Алиев е роден е в Баку и е завършил Хореографското училище там. В периода от 1979 до 1992 е водещ солист на Кировския (Мариинския) театър. В творческия му репертоар са водещи партии в балетите „Дон Кихот“, „Легенда за любовта“, „Корсар“, „Лебедово езеро“, „Баядерка“, „Спартак“ и много други.

Елдар Алиев гастролира  с различни роли в повече от 40 страни по света и най-престижните сцени: „Кенеди център“ във Вашингтон, Метрополитен опера в Ню Йорк, Парижката опера, Римската опера, Миланската „Ла Скала“, „Ковънт Гардън“ и театър „Колизеум“ в Лондон, Берлинската държавна опера, театър „Белас Артес“ в Мексико, театър „Колон“ в Буенос Айрес, Операта в Сидни и др. Изпълнителската му кариера включва също изпълнения като гост-солист на балетните трупи на Болшой театър и Австралийския балет.

От 1992 година работи и в САЩ, където е поканен в качеството на водещ солист в трупата на „Бале Интернасионал“ (Балетен театър на Индианополис), а скоро става неин художествен ръководител. От 2006 г. работи като гост-консултант, педагог, балетмайстор и хореограф с водещите трупи и балетни академии в Европа, Азия и Америка като: Шведски кралски балет, националните балети на Словакия, Китай и Канада, Синсинати балет в САЩ, балет „Юнивърсъл“ в Сеул, Балет на Хонг Конг, Пекинска танцова академия, театър „Масимо“ в Италия, Испански балет.

Сега Елдар Алиев съчетава работата си на хореограф-постановчик с преподавателска дейност по цял свят.

Аудио: Чуйте интервюто на стажант-репортерката Анна Владимирова с Еладар Алиев

Новини и събития