Очаквайте в Софийската опера „Тоска“, спектакъл покорил Япония
15 ное 2017

Очаквайте в Софийската опера „Тоска“, спектакъл покорил Япония

На петото турне на Софийската опера и балет в Япония, от 30 октомври до 21 ноември, 2012 година, беше представена новата  постановка на  операта Тоска”  на академик Пламен Карталов  , а също така „Селска чест” и „Джани Скики”, които получиха висока оценка от японската публика и музикалната критика. „Тоска“ се игра в пет града в страната на изгряващото слънце като: Токио, Кавагучи, Фуджи, Мито, Ибараки и Фукуока.

Coфийската опера вдигна на крака японската публика при откриването на ремонтираната след земетресението концертна зала на град Мито. Българските артисти изпяха на японски химна на префектура Ибараки, част от която е Мито и представиха „Тоска”. Така първият ни оперен театър изрази солидарността си с японския народ след трагедията от земетресението. Местните медии излязоха с възторжени отзиви както за представянето на самите изпълнители, така и за постановката на акад. Пламен Карталов, коментирана като новаторска и неповторима.

След броени дни, на 8, 9 и 10 декември Софийската опера ще представи „Тоска“ от Пучини, спектакълът, покорил публиката на Япония, а сега с Александрина Пендачанска, Камен Чанев, Никола Миайлович, Бисер Георгиев и др. Диригент ще бъде Григор Паликаров.

Alex Kamen 600