БНТ, Миглена Стойчева - Веселина Кацарова се завръща в Софийската опера със спектакъла "Дон Карлос"
21 окт 2017

БНТ, Миглена Стойчева - Веселина Кацарова се завръща в Софийската опера със спектакъла "Дон Карлос"

Едно от големите имена на световната музикална сцена - Веселина Кацарова тази вечер и на 22 октомври се завръща в Софийската опера за спектакъла на „Дон Карлос“. Събитието се очаква с огромен интерес от меломаните още от миналия сезон. Партнират ѝ едни от най-добрите солисти в състава на Софийската опера. За вълненията на голямата певица разказват Миглена Стойчева и Хрисимир Данев.

Казва, че думите на родния ѝ език не стигат, за да изразят колко голямо е вълнението, с което се завръща на сцената на националната ни опера. Гледа на този спектакъл като на голяма отговорност. Изпълнена е с респект и любов към българските си колеги и чака вълнуващата си среща с публиката у дома.

Веселина Кацарова: Идвам с една много трудна роля. Еболи е една от най-трудните роли за мецосопран. Както Верди я е написал, това са дори за два гласа. Един глас, който трябва да има колоратура на първата ария и съответно на „О дон фатале“ тя е изключително драматична. Драматичното е в, не говоря само за волум. Аз затова съм на тази възраст, аз я изпях доста късно, трябва да се внимава, аз винаги се обръщам към българските млади певци - Моля ви не бързайте с драматичните роли. Аз пея вече почти 30 години. За тези роли чувствата изхабяват гласа.

„Дон Карлос“ е спектакълът на Софийската опера, в който през годините са гостували най-много световни звезди. Представлението е поверено в ръцете на новия гост главен диригент - американеца Айра Левин.

Айра Левин: Мисля, че можете да очаквате от спектаклите два забележителни състава. Дирижирам „Дон Карлос“ доста често. Правил съм го в Германия, в театро Колон в Буенос Айрес, в Сан Пауло. И да ви кажа в някой от ролите не съм имал толкова добри певци, колкото тези, които пеят тук.

Веселина Кацарова ще изпълни ролята на принцеса Еболи още веднъж в неделя. И бърза да повдигне завесата, че в личната й програма има още планове, свързани със Софийската опера съвсем скоро.

 

Видеоматериал

http://news.bnt.bg/bg/a/veselina-katsarova-se-zavrshcha-v-sofiyskata-opera-za-spektakla-na-don-karlos