/Пенка Момчилова, БТА/ - Софийската опера предлага нов съвременен прочит на "Кармен"
13 окт 2017

/Пенка Момчилова, БТА/ - Софийската опера предлага нов съвременен прочит на "Кармен"

Съвременен поглед към драмата на Кармен през традициите на древногръцкия театър и японския театър Но предлага новата постановка на популярната опера на Бизе в Софийската опера и балет. Премиерата е на 3 ноември. Следващите спектакли са на 4, 5, 9, 11 и 12 ноември, съобщават от трупата. 

Това ще бъде театър на движението, театър на маските и впечатляващи сценични решения, който Софийската опера и балет ще представи следващата година в поредното си турне в Япония.

Режисьорът Пламен Карталов, по собствените му думи, предлага самостоятелен концептуален поглед в стил на смесени принципи от съвременността и традиции от древногръцкия театър и древния японски театър Но. Сцената е изчистена от бутафория, освободена от дешифриране на жанра според класическите категории. Доминиращо място има концентрацията върху съдбата на главните действащи лица, поставени в централния кръг като главна тяхна арена на съдбовност. А пространството около арената е мястото за зрителите, за тяхната игра, поведение и реакции на едновременно наблюдаващ, коментиращ и действащ Хор.

Кармен е трагедия на личността. Затова в спектакъла тя е център - като човек земен, но ограничен от извънземна сила. Любовта и свободата за нея са по-важни от живота. Самата тя става тяхна жертва, като се бори срещу белязалото я предопределение. Със свободата на силния си дух, независима от никого, взема решение за живота си. Нейната гордост е наказана и заради съвестта й, постоянно търсеща промяна - дързост и предизвикателство. Но човешкият живот е в ръцете на Съдбата, коментира Карталов. По думите му, Кармен е рефлексия на трагична вина, близка по съдба на героини и образи от класическите шедьоври на древногръцката трагедия.

В ролята на Кармен се редуват Алима Мамди, Гергана Русекова, Надя Кръстева и Саня Анастасия, на Дон Хосе - Даниел Дамянов, Костадин Андреев и Мартин Илиев. Сред солистите са и  Бисер Георгиев и Веселин Михайлов -в партията на Ескамилио, Ирина Жекова и Цветана Бандаловска - Микаела, и други.

Диригент е Кейтаро Харада, сценограф - Миодраг Табачки, художник на костюмите - Християна Михалева-Зорбалиева. Хореографията е на  Антоанета Алексиева и Светлин Ивелинов. 

Операта се изпълнява на френски език със субтитри на български и английски. 

София, 12 октомври /Пенка Момчилова, БТА/

       /ИС/