Звездите на българския балет - Марта Петкова и Никола Хаджитанев очароват шестия международен фестивал на балета в Кремъл

Прима балерината на Националната опера Марта Петкова, в партньорство с премиер солиста Никола Хаджитанев, участват на VI Международен фестивал на балета в Кремъл, който ще продължи до 29 септември.

Българските балетни звезди откриха фестивала на 23 септември. Те са в главните роли в шедьовъра на руския балет „Лешникотрошачката"  от Пьотър Илич Чайковски. 

Петкова ще се превъплъти в образа на Мари, Никола Хаджитанев ще е Дроселмайер. Марта и Никола ще танцуват в компанията на едни от най-големите имена в балетното изкуство: Николета Манни ("Ла Скала", Италия), Адиарис Алмейда (прима балерина на Националния балет на Куба и на Римската опера), Сара Лейн (водеща балерина на Американския балетен театър), Вадим Мунтагиров (Кралския балетен театър "Ковънт гардън", Великобритания) и др.

Марта Петкова завършва през 2004 г. Националното училище за танцово изкуство като ученичка на Румяна Атанасова. През 1995 г. е финалистка на международните балетни конкурси в Талин, Естония, и в Люксембург. През 2000 г. на Националния балетен конкурс "Анастас Петров" получава голямата награда, както и специалната награда на община Добрич. През същата година се явява на Международния балетен конкурс във Варна, където й е връчена награда "Силвия Ко - Япония" за млада надежда. От същия конкурс получава предложение от "Киров Академия - Вашингтон", където да продължи образованието си. През 2002 г. печели Голямата награда на "Фивизиано" в Италия. През същата година постъпва в трупата на Софийската опера и балет. През 2006 г. получава награда от МК за млад талант. Марта е дъщеря на Петко от "Трамвай номер 5".

Никола Хаджитанев е завършил Националното училище за танцово изкуство и "Балетна педагогика и режисура" в АМТИИ в Пловдив. През периода 1997-2008 г. участва в балетни конкурси и концерти в Русия, Италия, Гърция, Германия и САЩ, в спектаклите на Софийската опера, в Международния балетен конкурс във Варна. Печели втора награда и специалната награда на балетния конкурс "Барокова Сицилия", както и първа награда на Националния конкурс "Анастас Петров", втора награда за дуетен танц и втора награда за солово изпълнение на Международния фестивал на изкуствата, Фивициано, Италия. Удостоен е с отличие, медал и плакет със званието на Академия "Бъдещето на България", грамоти на МК за творчески постижения и "Кристална лира" 2011 г.

Новини и събития