БТА - Веселина Кацарова и Людмил Ангелов с концерт в Софийската опера
20 сеп 2017

БТА - Веселина Кацарова и Людмил Ангелов с концерт в Софийската опера

Веселина Кацарова и Людмил Ангелов закриват фестивала "Пиано Екстраваганца" с камерен концерт в Софийската опера на 6 октомври

           Световноизвестната оперна прима Веселина Кацарова и именитият пианист Людмил Ангелов закриват фестивала "Пиано Екстраваганца" с камерен концерт в Софийската опера и балет на 6 октомври. В програмата са произведения на Монтеверди, Хайдн, Шопен и Берлиоз, съобщи на пресконференция днес Людмил Ангелов, инициатор и организатори на фестивала.

           За първи път си сътрудничим с операта за "Пиано Екстраваганца", надявам се това да продължи, отбеляза маестрото.

           В афиша - от 25 септември, са 10 концерта - в аулата на СУ и Централния военен клуб. В програмата е не само класическа музика, а и други жанрове, със забележително присъствие на джаза, главно като транскрипции и импровизации по класиката. Повечето изпълнения са премиерни за България. Безплатен е входът за студентите от Музикалната академия и от НБУ - с музикални специалности, както и за учениците от музикалните училища. Билети има на касата на "Кантус фирмус" в зала "България" и на  ticketsbg.

           Идеята на фестивала е да представя неизвестни или незаслужено пренебрегвани виртуозни произведения - и на прочути композитори, и на останали в сянка техни колеги от различни епохи.

            За втори път във фестивала е включен Ден на отворените врати, в който всички желаещи ще могат да посвирят на най-хубавия концертен роял в България, по думите на Людмил Ангелов. Той е купен от фондацията "Пиано Екстраваганца" за обучение на млади български пианисти и за участия във фестивалната програма. Денят на отворените врати е на 1 октомври от 10.00 до 19.00 ч. във Военния клуб. Маестрото ще даде и открит урок на предварително регистрирали се млади таланти, а наградата за един от тях ще е стипендия от пианиста за обучение при него в НБУ.  

           В съпътстващата програма е също премиерна за България прожекция на документален филм за Астор Пиацола - на 5 октомври в кино "Одеон".

           Младата българска звезда на пианото Евгени Божанов, лауреат на престижни конкурси, ще открие фестивала с Бетовен, Равел и Шуберт. Следващата вечер сцената превземат джазмените Милен Кукошаров - пиано, и Веселин Веселинов - Еко - контрабас, с импровизации върху музика на Ерик Сати. За почитателите на джаза е и концертът на полския пианист Пьотр Вилежол.

           Специалният гост на фестивала  - австриецът Инголф Вундер, един от най-добрите европейски пианисти днес, ще се представи с любопитни произведения, между които "Хексамерон" /"седем ръце" от гръцки/ - обединени от Лист творби на седем виртуозни композитори от 19-и век, между които и самият той, устроили си своеобразно състезание в Париж.

           Детето-чудо от Китай - 18-годишният А Ви, ще свири творби на Николай Капустин за 80-годишнината на композитора, който съчетава класиката и джаза в произведенията си. В света на чешкия композитор Едуард Направник ще въведат зрителите Людмил Ангелов, сопраното Даниела Димова и словенската цигуларка Лана Тротовшек. Концерта ще чуе и публиката във Варна на 26 септември.

           Неаполитанската клавирна школа - една от най-старите в Европа, ще бъде представена от италианската пианистка Елоиза Кашо. Рецитали ще изнесат също Мелани Местре от Испания - пианист и диригент, и Вячеслав Грязнов от Русия - пианист и композитор. 

           Фестивалът се организира от фондацията "Пиано Екстраваганца" с подкрепата на Столичната община, фондацията "Америка за България", Министерството на отбраната, културните институти на Полша и Италия, посолствата на Испания, Аржентина и Австрия.

      

       /ММ/

София, 19 септември /Пенка Момчилова, БТА/