БНР - Две нови постановки на български произведения представя Софийската опера и балет
30 авг 2017

БНР - Две нови постановки на български произведения представя Софийската опера и балет


© БНР (www.bnr.bg
http://bnr.bg/…/dve-novi-postanovki-na-balgarski-proizveden…

Директорът на Софийската опера и балет академик Пламен Карталов представи пред слушателите на програма "Хоризонт" новите музикално-сценични изкушения, които ще предложи операта на своите почитатели през предстоящия сезон. Очаква ни наистина един много динамичен, разнообразен и богат на национални и международни събития репертоар с различни стилове и композиторски школи -една гаранция на баланса в репертоара, който наистина заслужава внимание , отбеляза Пламен Карталов, допълвайки:

Подготвяме откриването на сезона точно на Международния ден на музиката - на първи октомври, и отново Рихард Вагнер с най-новата ни постановка - с "Парсифал от немския майстор, ще открием тържествено нашия нов сезон. Паралелно с това са в подготовка четири заглавия - две оперни и две балетни. Това са "Кармен" от Бизе и едно заглавие, една от най-хубавите страници в българската оперна драматургия - това са "Янините девет братя" от Любомир Пипков. Два балета също така готвим - "Корсар" и "Нестинарка".

След нашия много необичаен гастрол - с български оперни певци, с немски репертоар - това е тетралогията на Рихард Вагнер "Пръстенът на нибелунга", в Германия, един от най-големите акценти на новия сезон е гостуването на Софийската опера на две сцени , отбеляза още акад. Карталов:

Новата сцена и историческата сцена на "Большой театър" - в продължение две седмици нашият театър ще гостува с 6 заглавия през месец май 2018-та, което считам за едно от най-големите и престижни събития на българската национална музикална култура.

Паралелно с това е нашето внимание към летните фестивали и точно една такава провокация - откриваме нова сцена на брега на морето, в комплекс "Албена", където ще представим един мюзикъл , допълни още Пламен Карталов и посочи, че фестивалът "Опера на върховете" на Белоградчишките скали също ще има нов репертоар. Имаме и много други събития, които мисля, че публиката ще сподели заради интереса си към нашето доста неконвенционално репертоарно вглеждане в едно огледало, което е всъщност естетическият вкус на един театър, отбеляза директорът на Софийската опера. Повече по темата чуйте от звуковия файл.