БНТ, Миглена Стойчева - Български оперен режисьор получи световно признание
13 авг 2017

БНТ, Миглена Стойчева - Български оперен режисьор получи световно признание

Академик Пламен Карталов е първият български оперен режисьор, поканен да направи своя постановка в рамките на престижния Пучини фестивал в Торе дел Лаго, Италия. При това Фондацията, която организира музикално събитие, му поверява да създаде спектакъла, с който се чества 100-годишнината от написването на единствената оперета на композитора - „Лястовичката“.

За меломаните Торре дел Лаго е едва ли не място за поклонение пред гения на един велик творец. На брега на това италианско езеро се намира къщата, в която Пучини създава своите велики опери. Всяко лято езерото привлича почитатели от цял свят, които искат да преживеят отново вълнението от музиката на великия маестро. През годините често звезда в афиша на фестивала е Гена Димитрова.

Но никога досега там не е канен български режисьор. Управата на фестивала следи под лупа оперните събития по света. Те сами потърсили Пламен Карталов с поканата да постави „Лястовичката“. Макар творбата никога да не е играна у нас, все пак директорът на Софийската опера вече имал зад гърба си една успешна постановка на това заглавие в Острава, Чехия.

Пламен Карталов: Бях поел един ангажимент за Пучини фестивал Торе дел Лаго и да направя операта „Лясточивката“ - едно много рядко заглавие. Сто години от написването и световната премиера на творбата.Фестивалът, който се провежда 63 години, е открит от Пеитро Маскани. Ето една традиция, която Италия следва.
Сред отзивите на италианската критика се откроява едно лаконично, но показателно определение за работата на българския режисьор. Музикалните критици са единодушни - режисурата на Пламен Карталов е изключителна. Ръководството на фестивала също са впечатлени от размаха на българския си гост. Обмислят покана за втора негова постановка, но после решават да направят нещо друго.
Пламен Карталов: Те в мен видяха един сериозен партньор и поискаха да чуят оркестъра, хора и въобще как ние работим.

Така личният творчески ангажимент на Пламен Карталов отваря широко вратата фестивала Пучини пред Софийската опера. Там и досега след основната програма има седмица за гастрол на чуждестранни трупи. Софийската опера обаче получава покана за нещо съвсем различно - да гостува с три свои постановки в основния афиш на престижния фестивал.

Миглена Стойчева

• от