Първият летен фестивал „Крепост на вековете - „Баба Вида“ е към своя край

Първият летен фестивал  „Крепост на вековете - „Баба Вида“ е към своя край Снимка: Светослав Николов

„Идеята  на режисьора Пламен Карталов, ръководител на Националния оперен театър на България, да направи оперен и балетен фестивал във Видин, разположен на три сцени - на шлеп, в крепостта „Баба Вида“ и на площад „Бдинци“ е гениална“ - това са думи на кмета на града Огнян Ценков. Той връчи на директора на Софийската опера статуетка, наречена „Слава“- символ на благодарност за направеното за Видин и вяра, че фестивалът ще продължи и през 2018 година, че ще се основе традиция за развитието на културния туризъм в този край.

 
От своя страна Маестро Карталов благодари за съдействието от страна на кмета и общината и изрази увереността си, че фестивалът ще се развива през годините.
 
Огнян Ценков поднесе на балерината Вяра Начева, която дойде в родния си град, благодарение на Софийската опера, статуетка на танцуваща балерина и изтъкна, че примата ще бъде винаги в сърцата и умовете на всички, които  гледаха нейното изпълнение на „Лебедово езеро“ на 11.08, вечерта , на сцена на площад „Бдинци“ пред Стамбол капия.
 
Преди спектакъла Вяра Начева разказа пред журналисти за съкровеното си желание: как от дете мечтае да играе любимия си балет „Лебедово езеро“ във Видин. На представлението присъства и нейната първа учителка по балет Катя Ангелова. Публиката аплодира изящното присъствие и пресъздаване на образа на Одета-Одилия.
 
Силни аплодисменти събраха и първокласните солисти на Софийската опера и целия кордебалет.
 
Вяра Начева също изрази желание да участва всяка година във фестивала „Крепост на вековете - „Баба Вида“ и благодари на академик Пламен Карталов и Сара-Нора Кръстева, художествен ръководител на балета на Софийската опера, че е поканена от тях да изиграе „Лебедово езеро“ в родния си град.
 
Фестивалът продължава тази вечер с „Лебедово езеро“, с изпълнението на премиер-солистите Катя Петрова, Цецо Иванов и талантливите солисти на балета от Националната ни опера. 
 
На 13.08, пак на площада пред „Стамбол капия“, гражданите и гостите на Видин ще имат възможността да гледат балета „Зорба гъркът“ по музика на Микис Теодоракис. В този невероятно силен и привличащ като магнит спектакъл, ще участват солистите на Софийската опера: Марта Петкова, Никола Хаджитанев, Анастасия Неделчева и Кирил Иванов.
 
Това първо гостуване на Софийската опера във Видин е събитие, което пише културната история на града край  Дунава.
 
За първи път в България беше изпълнена на шлеп край Дунава, премиерата на известната опера „Мантията“ от Пучини, чието действие по либрето се развива на шлеп, на един от ръкавите на Сена.
 
За първи път във Видин беше изпълнен и балетът „Лебедово езеро“.
 
След дългия и изключително плодотворен сезон, Софийската опера и балет излиза в заслужена ваканция.
Снимки: Светослав Николов

Новини и събития