BNR, Стефка Павлова - С балетни стъпки от Видин до Берлин- среща с примабалерината Вяра Начева Звездата от световния балет е в родния град за участието си в "Лебедово езеро"
11 авг 2017

BNR, Стефка Павлова - С балетни стъпки от Видин до Берлин- среща с примабалерината Вяра Начева Звездата от световния балет е в родния град за участието си в "Лебедово езеро"

В "Цветовете на деня" ви срещаме с примабалерината от Щаатсопер - Берлин Вяра Начева. Родената във Видин звезда на световния балет е специален гост на фестивала "Крепост на вековете - "Баба Вида" и този петък, 11 август, ще я видим в балета "Лебедово езеро", който ще бъде представен на сцената пред Стамбол капия, от 21 часа. Вяра Начева разказа за първите си балетни стъпки и за пътя от Видин до Берлин:

"Аз Видин много си го обичам, явно корените теглят... Въпреки че от 20 години живея в Берлин, всяко лято, когато имам ваканция, пристигам тук, за да мога да съм в своя роден град... Аз много харесвам нашата река Дунав и веднага след като пристигам, правя една дълга разходка в Крайдунавския парк и по този начин се зареждам с тази енергия, която носи водата. След това, като задължително мероприятие, посещавам балетната зала в читалище "Цвят", в която всъщност всичко започна. Това беше, когато бях в първи клас, мисля, че бях седемгодишна."

Първата ѝ учителка по балет във видинското читалище "Цвят"- Катя Ангелова разказа своите спомени за началните стъпки на Вяра Начева в това изкуство:

"Това дете за кратко време успя да ми направи впечатление, но, разбира се, аз съхраних в себе си моето мнение, да изчакам да видя докъде какво може да се постигне с нея. Изчаках тя да завърши трети клас. При завършването на трети клас предложих на родителите ѝ, казах си мнението и вече те решиха какво да направят. Защото е труден пътят, трябваше да напуснат града, трябваше да кандидатстват в софийското национално училище по балет... Обаче детето беше се запалило и така или иначе родителите решиха да рискуват."

Как продължава пътят на Вяра Начева към Берлин, какво ѝ струва покоряването на световните върхове на балета, кои са най-важните качества, които трябва да притежава едно момиче, за да стане добра балерина-отговорите на тези въпроси чуйте в звуковия файл.

Стефка Павлова

http://bnr.bg/vidin/post/100861440/s-baletni-stapki-ot-vidin-do-berlin-sreshta-s-primabalerinata-vara-nacheva