БНР, Йорданка Петрова - Видин се готви за първия оперен и балетен фестивал
25 юли 2017

БНР, Йорданка Петрова - Видин се готви за първия оперен и балетен фестивал

Опера и балет ще могат да гледат видинчани от 4 до 13 август, когато Видин е домакин на първия летен фестивал "Крепост на вековете"- "Баба Вида".

Какъв отзвук има събитието и дали има интерес към представленията?

"Да, чухме и видяхме от социалните мрежи... Аз съм си купила билети вече, за "За Зорба Гърка". Понеже не съм го гледала. Супер, много съм доволна, защото това е Софийска опера, кога друг път ще има възможност човек да ги види... Не, може би ще отидем... Да, Видин ще бъде Париж. бих отишъл, но нямам възможност... Зависи какви са представленията, и на двете бих отишъл стига операта да не е скучна. Това много е хубаво, тъй като в нашия град нищо не е като хората. Като има такива представления хората малко ще живнат...", казаха видинчани.

Идеята и реализацията летния фестивал във Видин е на академик Пламен Карталов- директор на Софийската опера и балет.

"Този край ме привлече с нещо, което по света може да се нарече едно от чудесата на света. Това са Белоградчишките скали и тази древна история на Белоградчишкия и Видинския край. Има какво да се даде като един културен импулс на този прекрасен край на нашата родина. Аз за спектаклите на открито много често избирам даденостите на природата, свързани със синтеза на драматургията на оперните представления и винаги търся едно синхронно сближаване на тези изразни средства на оперното изкуство, което е толкова многолико и пълно с енергия", каза академик Пламен Карталов пред сътрудника ни в Белоградмик Иванка Петрова.

Във Видин ще бъдат представени оперите "Мантията" и "Джани Скики", а за детската публика- "Шегобишко на острова на чудесата". Балетните постановки в програмата са две- на 11 и 12 август ще се играе "Лебедово езеро", а на 13 август "Зорба Гърка". Сцената за тях ще е пред "Стамбол капия".

Още за избора на представленията, за организацията и провеждането на фестивала може да чуете в звуковия файл от кмета на Видин Огнян Ценков и секретаря на Общината Иванела Андреева.

Звуков файл - ''Актуално'' в ''Посоките на делника'', 24 юли 2017 г.

Йорданка Петрова

http://bnr.bg/vidin/post/100856106