БНР, Даниела Бенишева - Белоградчишката крепост събира почитателите на операта - Борис Николов: Живата реклама - тя върши перфектната работа
25 юли 2017

БНР, Даниела Бенишева - Белоградчишката крепост събира почитателите на операта - Борис Николов: Живата реклама - тя върши перфектната работа

За втора поредна година Белоградчишките скали са величествен фон на фестивала "Опера на върховете". Той започна вчера с "Набуко" на Верди и ще продължи до 6 август, когато е закриващият балетен спектакъл на "Зорба Гъркът" на Микис Теодоракис.

По думите на кмета на Белоградчик Борис Николов, при първото издание миналата година зрителите са били възхитени. Очакванията са и тази година емоцията да бъде същата, даже и повече, защото сцената е по-голяма, значително повече са и местата, т.е. възможност да се докоснат до оперното и балетното изкуство ще имат повече зрители - български и чужди.

Помогнал ли е фестивалът "Опера на върховете" да се увеличи туристическият поток към Белоградчик?

Кметът Николов казва, че резултатите може би ще се усетят тази година. А иначе, по думите му, в последните пет години ежегодният ръст е около 20 процента. Все още преобладават обаче българските туристи, които посещават не само заведенията, но и туристическите обекти. Сред тях по-интересните са: Белоградчишката крепост, следвана от пещерата "Магура", както и Природонаучният музей, който е сред трите в страната с най-разнообразни експонати.

Внимание заслужава и Художествената галерия, която разполага с богата колекция от творби на наши и чужди автори, както и Поетическата обсерватория, която вече 37 години традиционно се провежда на 2 юни, когато стихове четат най-известните български поети.

Амбицията на кмета на Белоградчик е през следващите години градът и околностите му да станат още по-известни и посещавани, а за целта трябва да се подобри обслужването на туристите, задача по която се работи в последните години. Не платената, а живата реклама е тази, която върши по-добра работа, категоричен е кметът Николов.

Даниела Бенишева

http://bnr.bg/sofia/post/100855219