в.Стандарт - “Парсифал” - нов триумф за Софийската опера
06 юли 2017

в.Стандарт - “Парсифал” - нов триумф за Софийската опера

Вагнерианците се наслаждават на шедьовъра на 6, 8 и 10 юли от 18 часа

Софийската опера и балет твори пореден триумф -уникалното зрелище "Парсифал". Шедьовърът на Рихард Вагнер е международно събитие за столичната класическа сцена - очакват се стотици поклонници на немския композитор да пристигнат у нас за следващите представления. Меломаните ще се насладят на четиричасовия спектакъл на 6, 8 и 10 юли. Неговият режисьор Пламен Карталов казва: "135 години след написването, "Парсифал" се появява най-после и в Софийската опера. Солистите ни са великолепни - не ги давам на нито един театър по света, защото са уникални вагнерови интерпретатори. Оркестърът ни е невероятен - свири с най-съвършените и най-скъпите инструменти. А Парсифал" е нирвана. Най-важно е емоционалното въздействие на произведението. Трябва да открием съвършения ритъм, да дадем тласък за динамика на визията и играта. Без да рушим и дразним преживяванията, да държим будно съзнанието". Академикът, който постигна истински фурор сред Вагнерианците от цял свят със знаменитата тетралогия "Пръстенът на нибелунга" и с "Тристан и Изолда", предлага поредно предизвикателство за сетивата и за душата.

"Парсифал" е многократно поставяна по международните сцени творба, но ние трябва да преоткрием нов и наш свят в интерпретацията й -без да търсим доближаване до немския театър на ежедневните днешни проблеми от улицата или деня. Привлича ни неземното, божествено горене в духовната и искряща мистика на фантазното действие. Уникални са философските послания, музикалните и поетични проекции в драматургията на Вагнер. Сакралната Вагнерова драма е извън времето и мястото на конкретиката. В "Парсифал" се оглежда безкрайният жизнен кръговрат, включващ раждането, живота, смъртта и прераждането.

Най-главното в него, разбира се, е музиката - с нейната мистичност, езотерична и религиозна чувствителност, с визуализацията й. "Парсифал" е образ на духовна общност, в която идеите за братството, смирението, любовта към ближния са преплетени от божественото лъчение и духовно лечение. Сценичната мистерия "Парсифал" е образ на връзката ни с духовния свят - в нея музиката въздига сетивата в безбрежния храм на душата. Привилегия на всеки можещ е да се врече на него", коментира Карталов.

Сценограф е Свен Йонке от Хърватия, художник на костюмите е словенката Станка Вауда. Гигантски 7-метров Граал е върхът във визията.

Сред феноменалните солисти са Гергана Русекова, Радостина Николаева, Костадин Андреев...

Карталов разказва още, че на фестивала в Байройт "Парсифал" продължава 6 часа - с два антракта с хапване в ресторантите и градините около театъра.

Академикът дирижира още няколко събития. В момента върви и традиционният летен фестивал "Опера в парка", който се провежда за осми път на територията на Военната академия.

Естественият екстериор засилва посланията, които оперните и балетните представления изпращат на зрителите от различни възрасти. Паркът, известен с уникалната си ландшафтна архитектура, е отворен за свободен достъп преди девет години, а през 2010-а по идея на Карталов стартира и престижният форум, на който публиката получава по-различно и по-интензивно възприятие. Феновете очакват представленията от "Сцена на върховете" под Белоградчишките скали - наистина изумително преживяване, а сега маестро Карталов ще качи своите артисти и на шлеп. Това ще се случи в подножието на Бабини Видини кули в началото на август.

http://paper.standartnews.com/bg/article.php?d=2017-07-05&article=285743