dariknews.bg - Летният оперен фестивал във Видин ще е на три сцени
08 юни 2017

dariknews.bg - Летният оперен фестивал във Видин ще е на три сцени

Продажбата на билетите започва до дни


Първият  летен оперен фестивал във Видин  Крепост на вековете – „Баба Вида“ ще бъде проведен през първите две седмици на месец август. Това съобщиха на специална пресконференция кметът на Община Видин Огнян Ценков и секретарят на общината Иванела Андреева.  На 5 юни, в София те участваха заедно с акад. Пламен Карталов, директор на Софийската опера и балет, в съвместна пресконференция, след което е подписано и Споразумение за сътрудничество.


Три емблематични за Видин културно-исторически забележителности ще се превърнат в сцена на летния фестивал. В красивия Крайдунавски парк на шлепа ще бъдат представени две произведения  - "Мантията" и "Джани Скики" от Джакомо Пучини, действието на детската опера „Шегобишко и островът на чудесата“ ще се разиграва около и в крепостта "Баба Вида". На площад „Бдинци“ пред Стамбол капия ще бъдат изпълнени "Лебедово езеро" от Чайковски, една постановка, която ще се играе в две вечери и втората постановка, представена в третата вечер, е "Зорба Гъркът“ от Микис Теодоракис.

„Видин е град с над двухилядолетна история, с богато културно-историческо наследство и забележителни природни дадености. С провеждането на първия летен оперен фестивал, който е част от богатата културна програма на общината, ще привлечем интереса на туристи и ценители от България и съседните страни към магията на оперното и балетното изкуство“- каза Ценков.

Община Видин ще изгради сцените, ще създаде условия за осигуряване на сигурността по време на репетициите и провеждането на самите представления, както и осигуряване на настаняването на актьорите-изпълнители. В организацията по подготовката на фестивала могат да се включат като доброволци и граждани на Видин, призова видинският кмет. 
 
За провеждането на летния оперен фестивал в бюджета на общината са предвидени финансови средства, като очакванията са за допълнителна финансова подкрепа и от страна на представители на бизнеса.
 
В началото на следващата седмица ще са готови афишите и ще бъде обявена продажбата на билети, на онлайн - платформата на Софийската опера и балет, на касата на Общински драматичен театър Видин и на касата пред Крепостта „Баба Вида“. Цените  на билетите за оперните представления са от 15 до 60 лв., за детската опера – 10 лв. и  от 20 до 60 лв.  - за балетните представления.
 
„С оперния фестивал нашият град ще бъде показан по уникален начин. За Видин трябва да  се говори в реално време, защото Видин има история, има величие и има вечност“- с това Огнян Ценков завърши пресконференцията и отправи покана към жители и гости на Видин да посетят невероятните  представления  на Оперния фестивал Крепост на вековете  „Баба Вида“.

https://dariknews.bg/regioni/vraca/letniiat-operen-festival-vyv-vidin-shte-e-na-tri-sceni-2028654