/Пенка Момчилова, БТА/ - С "тройна" премиера отбелязват Международния ден на балета в Софийската опера
19 апр 2017

/Пенка Момчилова, БТА/ - С "тройна" премиера отбелязват Международния ден на балета в Софийската опера

По случай 29 април - Международния ден на танцовото изкуство, Софийската опера и балет представя балетната премиера-триптих "Пахита", "История на една любов" и "Да танцуваш на инат". С красивия, изящен спектакъл на 28, 29 и 30 април талантливите артисти от балета на Националната опера ще споделят с публиката своя празник и ще я заредят с много любов, красота и хумор, съобщават от театъра.

Сред солистите са Марта Петкова, Катя Петрова, Емил Йорданов, Никола Хаджитанев, Александър Александров. Диригент е Борис Спасов.

Премиерата на "Пахита" е в  Париж през 1846 г.  Вдъхновената от новела на Сервантес драматична история за любов и предателство, с щастлив край, излиза на руска сцена след година и половина, с огромен успех. В Русия балетът има много постановки, в различни версии, и продължава сценичния си живот до днес. В наше време се играе само последната, пета редакция на "Пахита" от Петипа - останалите версии са изгубени. Нея ще видят и зрителите на премиерната постановка в Софийската опера и балет.

Другите две балетни миниатюри в празничния спектакъл са комични интерпретации на класически заглавия - "Историята на една любов" - на "Дон Кихот", а "Да танцуваш на инат" - на "Жизел". Хореограф е Йордан Кръстев, който е бил солист в трупата на балета.

/МХ/

/Пенка Момчилова, БТА/