Откриване на форума на Софийска опера и балет „Вагнер за студенти – Парсифал“

На 23.03.2017г. и 28.03.2017г. се проведоха първите събития, предвидени в проекта   "Вагнер за студенти – „Парсифал“.

Проектът се осъществява по случай първата за България премиера на операта „Парсифал“ от Рихард Вагнер на 4,6,8 и 10 юли 2017 г.

 Форумът ще продължи от 23 март до 28 април.

Началото се постави с лекциите на Димитър Бърдарски – „Парсифал“ – модерно, твърде модерно – на 23 март в Кинозалата на НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“ и на гл. ас. д-р. Илия Граматиков „Парсифал“: Драмата като мистерия, музиката като митотворчество, изкуството като религия“ в Камерната зала на Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“.

Проектът си поставя за цел да пречупи темата през различни ракурси – музика, философия, кино, живопис, ангажирайки вниманието на младите хора с една история за триумфа на невинността и състраданието над злото и смъртта. „Парсифал“ е последната опера, написана от Рихард Вагнер, която се счита и за най-добрата, създадена от него.

Изнесена по интригуващ и непринуден начин, лекцията под надслов „Парсифал –Модерно, твърде модерно“ премина като отворена среща, в която Димитър Бърдарски запозна присъстващите с житейския и творчески път на великия немски композитор Рихард Вагнер.

 Акцентът беше поставен върху ролята на композитора за развитието на изкуството, както и неговото творчество като вдъхновение и провокация за редица други творци в областта на  философията, литературата и киното, както и за младото поколение днес.

Особено внимание бе обърнато на мястото на „Парсифал“ в киното. Тържествената сценична мистерия в три действия, както и житейският път на композитора се превръщат във вдъхновение за известни кинорежисьори като Ханс- Юрген Зиберберг и Тони Палмър.

            Лекцията на гл. ас д-р. Илия Граматиков „Парсифал“: Драмата като мистерия, музиката като митотворчество, изкуството като религия“ запозна аудиторията с тези три основни тематични полета, отнасящи се до музикалната драма.

В отделните части на лекцията, присъстващите имаха възможността да разберат повече за творческите идеи и новаторския подход на гениалния композитор, както и за специфичните композиционни части на произведението. Характерни за операта в три действия са извеждането на лайтмотиви /кратки музикални теми/, както и на основни опозиции.

Фокус беше поставен върху цялостната концепция за изкуството като религия в момент на секуларизация. За цялостното съпреживяване и осмисляне на тематичния обхват допринесе аудио-визуалното представяне на отделни части на операта.

Следващите лекции е планирано да бъдат проведени в периода 6.04.-28.04.2017 г. На тях младите хора, както изкушените, така и тези, които за първи път ще се докоснат до проблематиката, ще имат възможността да се запознаят отблизо с творческия гений на Рихард Вагнер.

Заповядайте, за да се потопите в един вълнуващ свят на музиката и мистиката! Вход свободен!

Очакваме Ви!


Wagner students POSTER 600
Wagner Parsifal 600

Новини и събития