СОФИЙСКАТА ОПЕРА ОБРА ОВАЦИИТЕ НА ITB – БЕРЛИН

Първият ни оперен театър впечатли участниците в най-голямата борса за туризъм

Поредното участие на Софийската опера и балет на ITB – Берлин, най-голямата туристическа борса в света, и тази година предизвика одобрението и възхищението на участници и гости на приключилото тези дни събитие в панаирното градче на германската столица. Върху площ от 160 хиляди квадратни метра над 10 000 изложители от 187 държави от петте континента представиха възможности за разнообразен туризъм пред около 200 хиляди посетители. Оборотът на събитието се оценява на около 7 милиарда евро.

Благодарение на първия ни оперен театър и неговите инициативи от последните години България все по-уверено стои върху картата на модерните дестинации за набиращия все по-голяма популярност в наши дни оперен туризъм. Факт, който с удовлетворение отбеляза министърът на туризма Стела Балтова. Сред поредица от делови срещи на борсата в Берлин тя отдели време за разговор с представителите на Софийската опера и балет на щанда на туроператора-партньор на театъра по време на изложението „Тандем Травел“. Министър Балтова сподели възхищението си от качеството и разнообразието на представяната от СОБ продукция с началника на отдел „Международно сътрудничество“ Ана Богданова и с мениджъра „Връзки с обществеността“ Димитър Сотиров. Тя обсъди и проблемите, които затрудняват разгръщането на дейността на театъра в дългосрочен план, сред които на първо място е системата за финансиране в областта на културата. Като представител на туристическия бранш министър Балтова познава дейността на Софийската опера и балет от нейните представяния на различни изложения в България, на първо място – „Go2Balkans“. Особен интерес тя прояви към предстоящите събития като второто издание това лято на фестивала „Опера на върховете“. Министър Стела Балтова с удоволствие позира заедно с представителите на Софийската опера и балет пред фототапета на българския щанд с изображението на Белоградчишките скали, където се реализира поредната новаторска идея на директора на театъра Пламен Карталов.

В дните на изложението туроператори и представители на бранша от целия свят с интерес се запознаха с подготвяните това лято и през следващата година многобройни инициативи на Софийската опера. Отсега има заявен интерес към Летния Вагнеров фестивал през 2018 г. В неговите рамки ще бъдат изпълнени тетралогията „Пръстенът на нибелунга“, „Тристан и Изолда“ и премиерното за този сезон заглавие „Парсифал“. То ще бъде изпълнено за първи път в България на 4, 6, 8 и 10 юли в Софийската опера и балет. Диригент е Константин Тринкс. Режисьор е Пламен Карталов. Изпълнители на главните роли във Вагнеровия шедьовър са Костадин Андреев, Мартин Илиев, Атанас Младенов, Димитър Станчев, Петър Бучков, Ангел Христов, Николай Петров, Бисер Георгиев, Веселин Михайлов, Гергана Русекова, Радостина Николаева.     

Новини и събития