Елиана Митова, в. "Класа" - Млада режисьорка възкреси автентичния „Евгений Онегин"
18 фев 2017

Елиана Митова, в. "Класа" - Млада режисьорка възкреси автентичния „Евгений Онегин"

Кой е главният герой в операта „Евгений Онегин" на Чайковски? В традиционните режисьорски трактовки това е Татяна – красива като визия, ефектна с прочутото писмо и пламеннострастна във финалния дует, когато признава на Онегин, че го обича, но го моли да я остави. Съвършено различен и много убедителен прочит на великата руска творба прави Вера Петрова – режисьор в Софийската опера. При нея главният герой е Онегин – той е на сцената през цялото време, той реагира на действието, дори когато не е пряко ангажиран в него. Той е отегченият буден млад човек, малко надменен и влюбен в себе си, който отхвърля назидателно любовта на Татяна, а на финала изгаря от мъка по нея и се самопроклина :"О, жалък мой жребий!" Явно Вера Петрова се е водела от Пушкин, от прекрасните стихове на първоизточника, а тази отправна точка е превърнала постановката в емоционален и зрелищен изблик на чувства. Безкрайно ефектна е и сцената с писмото – Татяна е на люлката, после тя лее любовните слова полегнала, а на финала на красивата ария просто дописва писмото върху разпилени листове и привързва писанието си със синя панделка. Злокобна и силна е и сцената с дуела, в която режисьорката умело е извадила на преден план ужаса и покрусата на самия Онегин, отвратен от това, което току що е извършил – убийството на най-добрия си приятел.

В тази великолепна и оригинална режисьорска концепция блести разкошен ансамбъл от гласове, с които всеки театър би трябвало да се гордее. Удивително красивата и гласовита Наталия Павлова, гостенка от Мариинският театър в Санкт Петербург, Русия, за която пеенето няма тайни, сочният баритон Атанас Младенов, зрял и мъдър в трудната партия на Онегин, леещият се тенор Росен Ненчев, комуто щастието тепърва ще се усмихва с роли като Дон Отавио („Дон Жуан") и Неморино („Любовен еликсир"), стабилният и наситен с много цвят бас Ангел Христов. Най-хубави думи за Александрина Стоянова-Андреева, Глория Кънева, Весела Янева

Стефан Димитров, Димитър Станчев и колоритния Трике на Красимир Динев. Диригентът Жорж Димитров диша с певците, хорът ръководен от Виолета Димитрова е на световно ниво. Зад ансамбловото звучене на солистите и изобщо зад безпроблемното пеене стои не кой да е, а Лариса Гергиева. С „Евгений Онегин" в постановката на Вера Петрова Софийската опера напомни големите ансамблови спектакли на Софийската опера от 70-те и 80-те. Да припомним, че Софийската опера има традиции по отношение на „Евгений Онегин". Все още се говори за баритона Михаил Люцканов в главната роля и за неговия наследник – Асен Селимски. За Юлия Винер и Благовеста Карнобатлова като Татяна, за Гюзелев като княз Гремин, дори за господин Трике на Кирил Дюлгеров. Но сега да говорим за „Евгений Онегин" на Вера Петрова! Няма нищо чудно в нейния успех - дъщеря е на големия български бас Петър Петров, чието участие в "Евгений Онегин" с ролята на княз Гремин е аплодирано не само у нас, но и по световните оперни сцени.

Елиана Митова

http://classa.bg