/Пенка Момчилова, БТА/ - Китаецът Ю Ши като принц Дезире на сцената на Софийската опера и балет
10 яну 2017

/Пенка Момчилова, БТА/ - Китаецът Ю Ши като принц Дезире на сцената на Софийската опера и балет

Китайският балетист Ю Ши  ще гостува като принц  Дезире в "Спящата красавица" от Чайковски в Софийската опера на 20 и 21 януари, съобщават от театъра.

Ю Ши започва да учи балет в балетното училище в Ляонин на 10-годишна възраст. По време на обучението си участва в много международни балетни конкурси и печели няколко награди. След Международния балетен конкурс в Джаксън, където член на журито е Андре Луис - артистичен директор на Кралския балет на Уинипег, Канада, той е поканен да се включи в аспирантската програма на Школата на балета.  През 2015 г. постъпва в трупата като стажант и оттогава е танцувал в ролята на Принца в "Лешникотрошачката" и в Па де сис в "Жизел".

На Международния балетен конкурс във Варна Ю Ши печели  Сребърен медал в старша възраст (2016) и Златен медал в младша възраст (2014). Има високи отличия и от конкурсите в Джаксън - Специална награда на журито (2014), Сеул - Златен медал, тийнейджър група (2013), Москва, Сеул и Пекин - Сребърен медал, младежка група (2013 и 2012), Осака.

/РУМ/

София, 9 януари /Пенка Момчилова, БТА/