Виолета Цветкова, AFISH.BG - Новогодишният концерт в Софийската опера – предчувствие за 2017-а
02 яну 2017

Виолета Цветкова, AFISH.BG - Новогодишният концерт в Софийската опера – предчувствие за 2017-а

Акад. Карталов отново се дегизира – този път като магьосник

Новогодишният концерт в Софийската опера и балет винаги е специален празник. Този път обаче бе по-особен. Първо, защото останалите без билети зрители се „разсърдиха” и се наложи допълнително, предшестващо издание на 30 декември. И второ, защото на сцената „прелетяха” не само част от събитията, сътворени през изминалата 2016 г. от националната трупа, а видяхме и откъс от най-чаканата постановка на сезона – „Парсифал”.

Концертно изпълнение на откъс от "Парсифал" от Рихард Вагнер, постановка Пламен Карталов

Именно под мотото  „Тайнство причащение” – въведение и сцена от братството на рицарите на Свещения граал от Вагнеровата опера, премина първата част от Новогодишния спектакъл на Софийската опера, малко преди да настъпи 2017-а. Сакралната музика с впечатляващо концертно изпълнение отклони за около час публиката от празничната приповдигнатост и я потопи в размислите за тайнството на Спасението. Оркестърът на Софийската опера, дирижиран от Айра Левин, бе качен на сцената, а оркестрината се отвори за рицарите, за Свещения граал, за „причащението”… 

Незабравим (макар за някои зрители нетипичен за празничен концерт) бе този музикален час, в който участваха и солистите  Николай Петров, Костадин Андреев, Атанас Младенов, Петър Бучков и Благовеста Мекки-Цветкова, с хористите на Софийската опера с диригент Виолета Димитрова и Детския радиохор с диригент Венеция Караманова. Остана предчувствието за поредната мащабна премиера на трупата – „Парсифал” от Рихард Вагнер, постановка на акад. Пламен Карталов. Представленията са предвидени за 4-10 юли 2017 г.

Силвана Пръвчева като Джудита от едноименната творба на Франц Лехар

Шампанското бликна от бутилките още в антракта на Новогодишния концерт. Всеки меломан попълни колекцията си с нова чаша с пожелание за 2017-а и се върна в залата за „пенливата” част от празничния спектакъл. Нямаше и следа от мистиката, сцената вече бе в обичайния си за тази нощ вид, за да пусне веселието с любими оперни и оперетни арии и дуети и с откъси на прочути балети.

Мирослава Иванова с ария от "Перикола" от Офенбах

Аплодирахме Силвана Пръвчева като Джудита от едноименната творба на Лехар, Мирослава Иванова с откъс от оперетата „Перикола” на Офенбах и „Бохемска песен” от Бизе (заедно с Благовеста Мекки-Цветкова), Иванка Нинова с ария на принцеса Ди Буйон от „Адриана Лекуврьор” на Чилеа, Марена Балинова-Райхл като Царицата на нощта от „Вълшебната флейта” на Моцарт, Мартин Илиев като Де Грийо от „Манон Леско” на Пучини, Костадин Андреев с Ария на Андре Шение от едноименната опера на Джордано и Камен Чанев като Енцо от „Джоконда” на Пункиели.

Примабелерината Марта Петкова и премиер солистът Никола Хаджитанев - перфектни както винаги

Звучаха завладяващите дуети на Светозар Рангелов и Бисер Георгиев като Атила и Ецио от „Атила” на Верди и на Иванка Нинова и Камен Ченав като Мими и Рудолф от „Бохеми” на Пучини. А танцьорите, разбира се, напълниха сцената със страст, смях и красота с откъси на „Петрушка” и „Жар птица” от Стравински (куклите „помагаха” на изпълнителите и през целия концерт), от „Дамата с камелиите” по музика на Верди, от „Дон Кихот” на Минкус. Солистите Катерина Петрова, Вяра Начева, Марта Петкова, Цецо Иванов, Александър Александров, Емил Йорданов, Никола Хаджитанев и целият национален балет се погрижиха Новогодишният концерт наистина да бъде феерия. На финала, разбира се, се смесиха с публиката, поканиха си партньори и затанцуваха под звуците на традиционния за празничния спектакъл „Валс №2” от Шостакивич.

Честита да е! И благодатна...

Гръм, бляскав „дъжд” се посипа от тавана, на сцената „изплува” 2017-а. А кой беше странният диригент с шапка, маска и костюм на магьосник? Едва ли са се чудили дълго преданите на Софийската опера меломани. Това беше изненадващото новогодишно превъплъщение на директора и режисьор на спектакъла Пламен Карталов. Виждали сме го и като клоун, и като Дядо Коледа, а след това ни е разсмивал, и подаръци в афиша ни е носил... Е, сега очакваме да видим в какво ще превърне Вагнеровата „Парсифал” неговата новогодишна вълшебна пръчица. В тази трупа изненадите винаги са неочаквани…

Виолета Цветкова, AFISH.BG

http://www.afish.bg/music/item/2477-novogodishniyat-kontzert-v-sofiiskata-opera-predchuvstvie-za-2017-a.html