/Пенка Момчилова, БТА/ - "Норма" - копродукция с "Арена ди Верона", е на сцената на Софийската опера на 13, 14 и 15 януари
04 яну 2017

/Пенка Момчилова, БТА/ - "Норма" - копродукция с "Арена ди Верона", е на сцената на Софийската опера на 13, 14 и 15 януари

Прочутата опера на Белини "Норма", постановка на известния режисьор Уго де Ана и копродукция с "Арена ди Верона", отново е на сцената на Софийската опера и балет на 13, 14 и 15 януари, съобщават от театъра.

Прославен със своите зрелищни декори и с особения начин, по който използва осветлението, Уго де Ана е търсен от много оперни театри по света.

"Норма" е най-ценното, най-завършеното и с най-висока художествена стойност оперно произведение на Винченцо Белини. Това е операта, в която най-ярко е изявен италианският стил, познат под името "белканто". Творбата се определя като апотеоз на красивото пеене и необикновено съчетание на лирика и трагика - от неземната молитва "Каста Дива" до финалния терцет на първо действие.

"Всички страсти са моделирани чрез пеенето, без да бъдат ощетени от грандиозния характер на операта. Възхищава ме богатата мелодична инвенция около истинските страсти. Партитурата, съчинена от гений, говори със сърцето", пише композиторът Рихард Вагнер.

След "Аида" и "Самсон и Далила", "Норма" е третата постановка на Уго де Ана на сцената на първия ни оперен театър, припомнят от трупата. 

 /ПП/

София, 3 януари /Пенка Момчилова, БТА/