„АМАЛ И НОЩНИТЕ ПОСЕТИТЕЛИ“ – 65 ГОДИНИ ТРИУМФ ПО СВЕТА
05 дек 2016

„АМАЛ И НОЩНИТЕ ПОСЕТИТЕЛИ“ – 65 ГОДИНИ ТРИУМФ ПО СВЕТА

Джан Карло Меноти пише музиката и либретото на вълнуващата коледна история

„Амал и нощните посетители“ – една от най-популярните детски опери по света днес, е типичен пример за това как нещо, което е трябвало да се случи, става факт. Когато през 40-те години на миналия век от радио-телевизионния гигант NBC отправят покана към Джан Карло Меноти да напише заглавието, първоначално той не проявява особен интерес. Така идеята „отлежава“ няколко години, докато световноизвестният композитор попада в музея „Метрополитън“ на картината „Поклонението на влъхвите“ на прочутия ренесансов нидерландски художник Йеронимус Бош, която го грабва и го кара да се заеме с написването на творбата.

Тя е създадена за излъчване на телевизионния екран, но както авторът признава впоследствие, всъщност той я мисли и пише като представление за сцена. Така или иначе, вълнуващата коледна притча за добротата и за желанието да бъдеш щедър, дори когато това не е във възможностите ти, завладява публиката от първата си поява на екран, на 24 декември 1951 г. Меноти я завършва буквално в последния момент преди телевизионното излъчване и репетициите текат преди творбата да е изцяло готова.  

Сантименталната история и приятната и лесна за изпълнение дори от аматьори музика превръщат „Амал и нощните посетители“ в традиционнен предколеден елемент в програмата на телевизионния гигант NBC в продължение на цели 13 години и в предпочитана сценична детска адаптация. Тя е и едно от най-изпълняваните оперни заглавия през 20-ти век. Само до 1978 е изиграна пред публика в САЩ в 587 представления.

Поставя се за първи път в България в Музикалния театър от режисьора Пламен Карталов през 1992 г. През следващата година постановката е представена в НДК. В Софийската опера „Амал и нощните посетители“ е с режисьор Юлия Кръстева.  „Творбата се базира на библейската притча за поклонението на влъхвите, които, на път към новородения Исус със своите дарове, попадат в бедната къща на Амал и майка му. Малкото недъгаво момче оздравява след като с готовност подарява единственото, което притежава – своята патерица. Оттук то последва влъхвите като жив пример за чудесата на Младенеца, започнали още с неговото раждане. Идеята на тази опера е за възпитанието на децата в духовност. Либретото е на самия композитор Джан Карло Меноти“, разказва Юлия Кръстева.

Премиерата на „Амал и нощните посетители“ е на 17 декември от 17.00 ч., следващите представления са на 18 и 26 декември и на 7 януари 2017 г. от 11.00 ч. Диригент е Стефан Недялков. Сценографията, костюмите и мултимедията са на Елена Шопова. Хореограф е Лора Николаева, помощник-режисьор – Румяна Димитрова. В ролята на Амал зрителите ще видят Мария Павлова, Майката се изпълнява от Мариана Цветкова, тримата мъдреци: Каспар – Хрисимир Дамянов, Мелхиор – Илия Илиев, Балтазар – Стефан Владимиров. Паж – Александър Георгиев. Участват оркестър и хор на Софийската опера и балет и деца от Балетната школа „Маша Илиева“.