БТА - МЛАДИ ОПЕРНИ ПЕВЦИ ОТ ЧЕТИРИ КОНТИНЕНТА ИСКАТ ДА УЧАТ ПРИ РАЙНА КАБАИВАНСКА
13 сеп 2016

БТА - МЛАДИ ОПЕРНИ ПЕВЦИ ОТ ЧЕТИРИ КОНТИНЕНТА ИСКАТ ДА УЧАТ ПРИ РАЙНА КАБАИВАНСКА

Кандидати от  рекорден брой държави - 19, се регистрираха за прослушване за 16-ия майсторския клас на Райна Кабаиванска, съобщават от НБУ. 

Курсът - от  9 до 24 септември, е организиран от НБУ в Софийската опера и балет. Участват 14 млади таланти, представили се най-добре на прослушването на 8 септември.

Традиционно майсторският клас ще завърши с галаконцерт - на 25 септември с оркестъра на Софийската опера под диригентството на Найден Тодоров и със специалното участие на Райна Кабаиванска. Тогава ще бъдат присъдени и стипендиите от дарителския фонд на примата.

С галаконцерта ще бъде отбелязана 25-годишнината на НБУ и ще бъде почетена паметта на неговия създател  проф. Богдан Богданов.

Ученици на Райна Кабаиванска от нейните класове от България и Италия, някои от които вече звезди на световните сцени, ще участват в грандиозния спектакъл на операта "Турандот" от Пучини  на 9, 11 и 13 декември. Суперпродукцията е съвместен проект на НБУ и Софийската опера.

Спектакълът е продължение на усилията на Кабаиванска не само да обучава млади таланти, но и да подпомага представянето им на международната  сцена. "Турандот" е третият подобен проект, след като през 2010 г. НБУ и Софийската опера реализираха "Бохеми" със студенти на примата от България и Италия, а през декември 2012 г. - "Вертер" на Масне, в партньорство между НБУ, Софийската опера и Кралския театър "Ла Моне" в Брюксел.

Досега фондът "Райна Кабаиванска" е присъдил над 70 стипендии в три категории за обучение при оперната прима - за майсторския клас в НБУ, за майсторския клас в академия "Киджана" в Сиена и едногодишни стипендии за института "Веки - Тонели" в Модена, Италия.

/МХ/

София, 12 септември /Пенка Момчилова, БТА/