Вагнер за студенти - БНР
07 мар 2016

Вагнер за студенти - БНР

На 7 март от 18.00 часа в кинозалата на Националната академия за театрално и филмово изкуство "Кръстьо Сарафов" ще се открие първото събитие от поредицата „Вагнер за студенти”. Инициатор е Софийската национална опера и балет. Ще се включат няколко столични висши училища като Софийския университет „Св. Климент Охридски”, Нов български университет и  НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов”. Форума ще открие ректорът на НАТФИЗ - проф. д-р Станислав Семерджиев. 

Темата на първото събитие е „Вагнер и киното”

По случай 125-годишнината от създаването на Софийската опера, през 2016 година на сцената отново ще оживее тетралогията „Пръстенът на нибелунга”. Постановката е представена за първи път през 2013 г. в чест на 200-годишнината от рождението на великия композитор. Тя е реализирана изцяло с български оперни артисти.

През месец май 2015 година „Пръстенът” беше представен за трети път в София, а  през септември – за първи път във Фюсен, Германия. Гостуването на Софийската опера и балет в Бавария премина при изключителен интерес от страна на германската и чуждестранната публика и с възторжени отзиви на най-авторитетните оперни издания.

Форумът „Вагнер и за студенти” предвижда  поредица от събития – лекции, изложби, филмов маратон, пърформанси и други