БЪЛГАРСКА ТОКАТА  Спектакъл по музика на Димитър Ненов и Васил Казанджиев
07 мар 2016

БЪЛГАРСКА ТОКАТА Спектакъл по музика на Димитър Ненов и Васил Казанджиев

Вдъхновяващ танцово-пластичен и визуален разказ за България, за нейната красота и духовно достойнство.

Отделните части интерпретират различни аспекти от българския бит, митология, вярвания, обичаи и исторически събития.

Сценичното действие тълкува музиката със средствата на съвременния танц в оригинални визуално-пластични образи, чрез които се изгражда пъстра и ярка картина на българската душевност.

Спектакълът се състои от две части:

Първа част: музика Васил Казанджиев

„Картини от България”

„Дивертименто”

„Токата”

Втора част: музика Димитър Ненов

„ Рапсодична фантазия”

„ Въжделение”

„ Копнеж”

„ Токата”

Концепция и хореография:
Мила Искренова

Сценография, костюми и мултимедия:
Цвета Богданова

Литературен консултант:
Марин Бодаков

Мила Искренова е сред най-изявените български хореографи, работещи в сферата на съвременния танц. Нейна е хореографията на над 50 телевизионни и театрални постановки, мюзикъли и авторски спектакли. Мила е специализирала съвременен танц в Палука шуле, Дрезден, в Танцовата академия в Кьолн и в Лабан център – Лондон. Преподавала е танцова техника и импровизация в НБУ, Националното училище за танцово изкуство и в НАТФИЗ, както и в Италия и Гърция. Работила е с водещите български танцови трупи: балет „Арабеск”, на който е хореограф от 2001 г., Амарант данс студио, Хетероподи данс. Сред основателите е на танцово студио „Ек”. През 1997 г. печели „Кристална лира” за изключителни постижения като хореограф. Автор е на две книги: „Радостта на тялото” и „Вкусът на Твоето тяло” и на пиесата „Меломимик”.

Никога...

Никога до сега не съм правила постановка, в която се третират "надличностни" проблеми. Като заклет индивидуалист и ЕКЗИСТЕНЦИАЛИСТ съм подминавала проблемите на общността със смирение .
Но ето, че случаят и съдбата ме изправиха пред възможността да се концентрирам в сферата на общността и открих, че не е възможно да говориш за "общността", ако не говориш за себе си. Няма общност, ако няма индивид, ако няма индивидуалност, достигнала до нивото на общността, до нивото, от което вижда себе си през общност.
Хубав ден и седмица, танцуваща
.

Мила Искренова