"Златна" народна приказка в операта - БНТ
18 фев 2016

"Златна" народна приказка в операта - БНТ

Връзка към публикацията и видеорепортаж

На 19 и 21 феруари Софийската опера представя единствената българската опера за деца от Парашкев Хаджиев "Златната ябълка". На сцената ще видите любими приказни герои, на които ще помагат и децата в залата.

Малка сцена за малки зрители и "златна" народна приказка, която ще ги накара да обикнат операта.

Борис Спасов, диригент: Парашкев Хаджиев по начало пише много красиво. Особено красиво пише за децата.

Юлия Кръстева, режисьор: Намесени са няколко приказки с образите на "Педя човек, лакът брада", на неговата дъщеря Калинка-Малинка, което в оригиналната приказка де факто го няма.

Историята за тримата братя, които се впускат в битка с Ламята за златната ябълка обаче е запазена от край до край. А по време на спектакъла децата ще могат и да помагат на героите - къде с отговорите на трудни гатанки, къде със съвети към Брадатко, Мустакатко и Голобрадко затова как да опазят чудния плод.

Красимир Динев, солист: Тези герои са нужни, но е предадено в притчовидна форма, за да могат хората да го разберат не толкова с умовете си. Когато се докоснат сърцата на децата, мисля, че това ще им остане за цял живот.

След приказната операта, за малките остава и поуката, че доброто винаги побеждава. Но в живота, подобно на приказките, за да победиш, трябва да си истински герой.