КАРЛОС АЛМАГЕР ГОСТУВА ОТНОВО В „БАЛ С МАСКИ“
08 фев 2016

КАРЛОС АЛМАГЕР ГОСТУВА ОТНОВО В „БАЛ С МАСКИ“

Прочутият баритон ще пее за пети път в спектакъл на Софийската опера

Световният баритон Карлос Алмагер ще гостува отново в Софийската опера в ролята на Ренато в „Бал с маски“ от Верди на 11 февруари в Софийската опера и балет. В края на януари на сцената на първия ни оперен театър той спечели публиката със своя Риголето. Предстои петото гостуване в София и второто участие на прочутия изпълнител в постановката на Пламен Карталов на заглавието от Верди, което той нарича „баритонова опера“. „Според мен тази творба е написана заради моя персонаж, той е най-силният, най-яркият в нея. Много комплексен образ, един от най-завършените в цялостното творчество на Верди. Откакто съм на сцена, това е и характерът, който в най-голяма степен е привличал моето внимание. Самият Верди е имал баритонов глас, вероятно затова е написал най-много изключително красиви баритонови партии“, смята Алмагер. В „Бал с маски“ той дебютира в Страсбург, пял е тази опера и в Хамбург преди София.

В спектакъла на „Бал с маски“ на 11 февруари в ролята на Рикардо публиката т ще чуе Костадин Андреев. Амелия ще е Радостина Николаева, Улрика - Румяна Петрова,
Оскар - Ирина Жекова, Силвано - Стоил Георгиев, Самуел - Светозар Рангелов, Том - Димитър Станчев, Съдия - Мирослав Андреев. Борис Спасов е диригент на спектакъла с участието на оркестъра, хора и балета на Софийската опера.

Сред българските изпълнители, от които се е учил на вокално майсторство, Карлос Алмагер посочва на първо място Стоян Попов, когото счита за невероятен интерпретатор. Според Алмагер, Борис Христов притежава златен глас и е истински образец за възхищение. По световните сцени е пял с много прочути наши оперни артисти, между които Николай Гяуров, Мариана Пенчева, Калуди Калудов. По думите му българските певци са наистина страхотни. 

Карлос Алмагер Вилялобос е роден в Мексико Сити. Увлича се от музиката от най-ранна възраст и изучава различни музикални инструменти. По същото време започва да се занимава с пеене и се подготвя с първия си учител, маестро Франсиско Амадор. На 18 г. печели трета награда на конкурса за млади оперни певци „Карло Морели“ в родния си град, а през 1994 е победител в същия конкурс. След като се установява в Барселона, младият изпълнител получава стипендия за обучение в Сиена, Италия. В Испания среща великия баритон Винсента Сардинеро, който се превръща в негов пример и учител от 1996 до 2003. През този период Карлос печели различни международни награди на конкурсите „Франсиско Виняс“, „Хайме Арагал“, „Хулиан Гаяр“, „Франсиска Куарт“, както и „Вервие“ в Белгия, в Португалия и др. По време на работата си с маестро Винсенте Сардинеро, Алмагер усвоява всички техники, с които той е прочут.

Алмагер е пял на сцени в Германия, Белгия, Испания, Италия, Япония, Мексико, Гърция, Румъния, България, Австралия, Швейцария, Виена, Китай, Ню Йорк, Израел, Лондон, Чили, САЩ, Савонлина, Холандия, Франция. С голям успех изпълнява прочутата роля за драматичен баритон – Андре Шение, както и от оперите „Момичето от Златния Запад“, „Атила“, „Набуко“, „Отело“, „Тоска“, „Симон Боканегра“, „Макбет“, „Риголето“, „Трубадур“, „Палячи“, „Луиза Милер“, „Бал с маски“, „Аида“, „Силата на съдбата“. Алмагер е гостувал на сцените във Франкфурт, Лайпциг, Театро Масимо в Палермо, Дойче Опер – Берлин, Хамбург, Тулон, Марсилия, Арена ди Верона, Щаттеатер – Берн, Щатсопера – Виена, Театро Комунале – Болоня, Театро Реджо – Торино, Ковънт Гардън – Лондон, Карнеги Хол – Ню Йорк, Пекин, Мексико, Мелбърн, Будапеща, Лас Палмас, Театро Лисеу – Барселона. Носител е на медал на художествената критика в родината си и на отличието „Д-р Алфонсо Ортис Тирадо“ в Аламос Сонора в Мексико.