ФЛОРИН ЕСТЕФАН ГОСТУВА КАТО РОДРИГО В „ДОН КАРЛОС“ В СОФИЙСКАТА ОПЕРА
21 яну 2016

ФЛОРИН ЕСТЕФАН ГОСТУВА КАТО РОДРИГО В „ДОН КАРЛОС“ В СОФИЙСКАТА ОПЕРА

Младият баритон от Румъния ще пее в спектакъла, посветен на Никола Гюзелев

Талантливият баритон Флорин Естефан от Румъния ще зарадва почитателите на Верди с участието си в ролята на Родриго, Маркиз Поза, в „Дон Карлос“ на 7 февруари в Софийската опера. Спектакълът е посветен на предстоящата през август 80-годишнина от рождението на Никола Гюзелев и е първото от поредицата събития, с които Софийската опера ще почете великия бас.

Флорин Естефан, за когото това е дебютно участие в София, ще си партнира със Светозар Рангелов в ролята на Филип Втори, Мартин Илиев (Дон Карлос), Димитър Станчев (Великият инквизитор), Габриела Георгиева (Eлизабет Валоа), Цвета Сарамбелиева (Eболи).

Младият румънски баритон е завършил Музикалната академия „Г. Дима“ в Орадя, Румъния. Специализирал е в Международната вокална академия в Кардиф при Денис О’Нийл. По време на специализацията е участвал в майсторски класове на Шерил Милнс, Илеана Котрубас, Кири те Канава, Ан Мъри, Роландо Панерай.

В репертоара му влизат Фигаро и Граф Алмавива от „Сватбата на Фигаро“, Дон Жуан от „Дон Жуан“ и Гулиелмо от „Така правят всички“ (Моцарт), Жорж Жермон от „Травиата, Граф ди Луна от „Трубадур“ и Родриго, Маркиз Поза от „Дон Карлос“ и Ренато от „Бал с маски“ (Верди), Марчело от „Бохеми“, Шарплес от „Мадам Бътерфлай“ и Пинг от „Турандот“ (Пучини), Енрико от „Камбаната“, Малатеста от „Дон Паскуале“ и Енрико от „Лучия ди Ламермур” (Доницети), Волфрам от „Танхойзер“ и Холандецът от „Летящият холандец“ (Вагнер), Онегин от „Евгений Онегин“ (Чайковски), Белкоре от „Любовен еликсир“ (Доницети), Агамемнон от „Ифигения в Авлида“ (Глук), Силвио и Тонио от „Палячи“ (Леонкавало), Граф Робинсън от „Тайният брак“ (Чимароза).

Флорин Естефан е солист на Румънската национална опера в Клуж-Напока от 2011, работил е в същия театър от 2001 до 2006 г. Пял е на сцените на Букурещката национална опера и на театрите в Тимишоара, Яш, Констанца, Муреш, Брашов. Има участия в Унгария, Франция, Норвегия.