ПРОГРАМА ЗА ЯНУАРИ
05 яну 2016

ПРОГРАМА ЗА ЯНУАРИ

Скъпи приятели на Софийската опера и балет,

Пожелаваме Ви Новата година да превърне всеки един Ваш ден във вълшебна приказка! Дванадесетте месеци от 2015 отлетяха и вярваме, че ще запомните часовете, които сте били заедно с нашето оперно и балетно изкуство.

Нека си пожелаем на Добър час !

Almaguer 300 През първият месец на Новата 2016 г. Софийската опера и балет Ви предлага интересни и обичани заглавия от оперната и балетната класика.

На 23 януари, от 19 ч. ще може да зарадвате Вас и близките си като си купите билети за блестящия шедьовър на Джузепе Верди „Риголето”.

Ролята на Риголето изпълнява баритонът Карлос Алмагер, който гостува за трети път на сцената на първия ни оперен театър. Известният по цял свят певец е роден в Мексико Сити. Увлича се от музиката от най-ранна възраст и изучава различни музикални инструменти. По същото време Алмагер започва да се занимава с пеене и работи с първия си учител, маестро Франсиско Амадор. На 18 г. младият изпълнител печели трета награда на конкурса за млади оперни певци „Карло Морели“ в родния си град. През 1994 заема първото място на същия конкурс. След като се установява в Барселона, младият изпълнител получава стипендия за обучение в Сиена, Италия. В Испания среща великия баритон Винсента Сардинеро, който се превръща в негов пример и учител от 1996 до 2003. Almaguer 300 Rigoletto

През този период Карлос печели различни международни награди на конкурсите: „Франсиско Виняс“, „Хайме Арагал“, „Хулиан Гаяр“, „Франсиска Куарт“, както и „Вервие“ в Белгия, в Португалия и др. По време на работата си с маестро Винсенте Сардинеро, Алмагер усвоява всички техники, с които той е прочут.

Карлос Алмагер е пял на сцени в Германия, Белгия, Испания, Италия, Япония, Мексико, Гърция, Румъния, България, Австралия, Швейцария, Виена, Китай, Ню Йорк, Израел, Лондон, Чили, САЩ, Холандия, Франция. С голям успех изпълнява прочутата роля за драматичен баритон – Андре Шение, както и от оперите „Момичето от Златния Запад“, „Атила“, „Набуко“, „Отело“, „Тоска“, „Симон Боканегра“, „Макбет“, „Риголето“, „Трубадур“, „Палячи“, „Луиза Милер“, „Бал с маски“, „Аида“, „Силата на съдбата“.

Алмагер е гостувал на сцените във Франкфурт, Лайпциг, Театро Масимо в Палермо, Дойче Опер – Берлин, Хамбург, Тулон, Марсилия, Арена ди Верона, Щаттеатер – Берн, Щатсопера – Виена, Театро Комунале – Болоня, Театро Реджо – Торино, Ковънт Гардън – Лондон, Карнеги Хол – Ню Йорк, Пекин, Мексико, Мелбърн, Будапеща, Лас Палмас, Театро Лисеу – Барселона. Носител е на медал на художествената критика в родината си и на отличието „Д-р Алфонсо Ортис Тирадо“ в Аламос Сонора в Мексико.

В останалите роли на 23 януари ще видите: Херцогът на Мантуа – Даниел Дамянов; Джилда – Ирина Жекова; Спарафучиле – Светозар Рангелов; Мадалена – Благовестта Мекки-Цветкова; Джована - Румяна Петрова; Граф Монтероне – Димитър Станчев; Маруло – Атанас Младенов; Борса – Пламен Папазиков; Граф Чепрано – Стоил Георгиев; Графиня Чепрано – Силвана Пръвчева; Паж – Надя Колева; Офицер – Георги Дуков.

Диригент : Григор Паликаров
Режисьор : Пламен Карталов Oana Andra 300

Солистката на Букурещката опера – Оана Андра, ще долети от северната ни съседка, за да изпълни на 24 януари, от 16:00 ч. ролята на Пепеляшка от едноименната опера на Джоакино Росини. Оана Андра е мецосопрано, лауреатка на много конкурси, певица с международна известност. Тя е била гост на световно-прочути сцени. Пяла е в Ла скала, Метрополитен и на други места. Завършила е Букурещката консерватория , после е специализирала в Италия и САЩ.

Обича ролята си на Пепеляшка, тъй като в нея се разкрива в пълнота певческият й и артистичен талант.
В „Пепеляшка” участват и първите сили на Операта: Хрисимир Дамянов, Атанас Младенов, Николай Петров, Милена Гюрова, Благовеста Мекки-Цветкова, Мартин Цонев. IMG 6154 300

Вера Петрова, режисьорката на "Пепеляшка", решава спектакъла в кукленски стил и в основата на действието е фантазното. На места дори се стига до пародийно звучене. Петрова е уверена, че тя и певците са заредени с "лудостта" на Росини и преодоляват екстремните ситуации чрез средствата на фантазното и възможностите, които им дава комедията.

"Докато работя - изтъква режисьорката, не мисля за посланието, което артистите със своята игра отправят към зрителите. То обаче се налага само: "Да тръгнем по пътя, по който можем да намерим себе си на земята! Човек трябва смело да застане пред другите и да каже, както казват нашите герои от "Пепеляшка": "Това съм аз!".

Диригент на „Пепеляшка” е Григор Паликаров LES PECHEURS DE PERLES 300

На 30 януари, от 19:00 ч. и на 31 януари от 16:00 ч. на сцената на първия ни оперен театър ще прозвучи операта от Жорж Бизе „Ловци на бисери”. Режисьор на постановката е проф. Светозар Донев, а диригент – Борис Спасов.

В ролята на Лейла и в двата спектакъла ще се изяви гостуващото сопрано Веселина Василева.
Певицата е родена във гр. Враца. През 1995 г. завършва Държавната музикална академия „Панчо Владигеров”. Работи в Русенска държавна опера. От 1997 г. започва активни гастроли в цяла Европа, Америка и Япония. Притежава богат оперен репертоар. Veselina Vassileva 300

През 2008 г. става първата българка, изпълнител на главната сопранова партия на Емилия от операта „Емилия от Ливърпул” от Гаетано Доницети в Ливърпул, Англия (заглавието не е играно от премиерата му през 1824 г. до наши дни).

Сопраното усъвършенства майсторството си с голямата наша певица Гена Димитрова. Притежава богат оперен репертоар: Виолета Валери („Травиата”), Джилда („Риголето”), Неда („Палячи” от Леонкавало), Мими и Мюзета („Бохеми”), Лиу („Турандот”), Микаела („Кармен” от Бизе), Маргарита („Фауст” от Гуно), Графинята и Сузанна („Сватбата на Фигаро” от Моцарт), Памина („Вълшебна флейта”), Церлина („Дон Жуан”) от Моцарт, Лучия („Лучия ди Ламермур” от Доницети) и др. The Nutcracker 300 2

И през първият месец на новата 2016 г., прочутата ни балетна трупа ще бъде с Вас. На 19 и 20 януари, в Смолян, нашият балет ще представи шедьовъра на П.И. Чайковски „Лешникотрошачката“.

Само броени дни след това на 27 и 29 януари, на софийска сцена балетът ни ще играе неостаряващата класическа творба – „Баядерка“ от Лудвиг Минкус.

В ролята на Никия ще гостува Су Бин Лий от Корея.

Участват и солистите: Марта Петкова, Александър Александров, Росен Канев и Бойко Соколов.

Диригент и на двата спектакъла е Борис Спасов. su bin li 300

Су Бин Лий привлече огромния зрителски интерес през март 2015 г., когато едва 16 годишна участва на сцената на Софийската опера в „Лебедово езеро“ с ролята на Одета-Одилия.

Преди това младото момиче беше познато в България с участието си в XXVI Международен балетен конкурс във Варна, където спечели Голямата награда. Су Бин Лий показа безупречна техника, впечатляващи качества, финес и неочаквана емоционална зрелост. При награждаването й, художественият ръководител на балета на Софийската опера, Сара-Нора Кръстева, която беше в журито на Варненския конкурс, покани лауреатката да гастролира на наша сцена именно като Одета-Одилия. След невероятното изпълнение на корейката в „Лебедово езеро“,тя беше поканена отново от Сара-Нора Кръстева да изпълни ролята на Никия от „Баядерка“. strauss 31 01 16 300

На 31 януари, неделя, от 12:00 ч. любителите на концертните изпълнения ще могат да чуят „Рецитал, посветен на Рихард Щраус“, в партерното фоайе. Солистките Мариана Цветкова и Цветана Бандаловска ще изпълнят следната програма:

Песенен цикъл оп. 22 „Момичета Цветя” – по стихове на Феликс Дан
„Метличини” (2.00)
„Макове” (1:30)
„Бръшлян” (3:30)
„Водна лилия” (3:30)
Изпълнява: Цветана Бандаловска
***
Песенен цикъл оп. 27
„Почивай, душа моя” по стихове на Карл Хенкел (4:10)
„Сесилия” -по стихове от Хайнрих Харт (3:00)
„Тайна покана” по стихове от Джон Хенри Макей (3:10)
„Утро” по стихове от Джон Хенри Макей (3:45)
Изпълнява: Мариана Цветкова
***
Песенен цикъл „Три песни на Офелия” оп. 67
по стихове от пиесата „Хамлет” на Уилям Шекспир (9:00)
Първа песен на Офелия
Втора песен на Офелия
Трета песен на Офелия
Изпълнява: Цветана Бандаловска ***
„Посвещение” - №1, оп.1 по стихове на Херман фон Гилм (1:50)
„Всички мои мисли” - №1, оп. 21 по стихове на Феликс Дан (1:18)
„Лошо време” - №5, оп. 69 по стихове на Хайнрих Хайне (2:30)
Изпълнява: Мариана Цветкова
***
„Нощта” - №3, оп.10 по стихове на Херман фон Гилм (3:30)
„Задушница” - №8, оп.10 по стихове на Херман фон Гилм (3:20)
„Освободени” - №4, оп.39 по стихове на Рихард Федор Леополд Демел (5:30)
Изпълнява: Цветана Бандаловска
***
„О, любими, трябва да се разделим” - №3, оп.21 по стихове от Феликс Дан (1:50)
„Краят на нощта” - №3, оп.29 по стихове от Ото Юлиус Бирбаум (3:30)
„Завръщане у дома” - №5, оп.15 по стихове на Адолф Фридрих фон Шак (2:45)
Изпълнява:Мариана Цветкова
***
Финално трио от операта „Кавалерът на розата”, оп. 59 (16:00)
Маршалкатa – Цветана Бандаловска
Октавиан – Мариана Цветкова
Софи – Мария Павлова
Пиано-акомпанятор – Милен Станев

bebotsi 300 3
В програмата си за месец януари не сме забравили и най-малките си приятели – любимите ни деца.
На 23, 24 и 29 януари започваме със запазената ни марка „Концерти за бебоци“ от 11:00 ч.

По-големите деца ще могат да гледат с удоволствие „Мечо Пух“ на 23 и 29 януари. Мюзикълът е написан по едноименната повест на А. А. Милн, а музиката е на Андрей Дреников.

Постановката е дело на Юлия Кръстева, която е и автор на либретото. Стиховете са на Нина Сивинова, Андрей Дреников и Юлия Кръстева.

Хореографията е на Вероника Ценкова. pooh 300

23.01.11:00
Участват: Николай Павлов, Силвана Пръвчева, Елена Стоянова, Ваньо Димитров, Пламен Папазиков, Надя Колева, Кристина Малюкова

Диригент Велизар Генчев

29.01. 10:00
Участват: Николай Павлов, Силвана Пръвчева, Елена Стоянова, Ваньо Димитров, Пламен Папазиков, Анна Гавраилова, Кристина Малюкова

Диригент Велизар Генчев

henzel und gretel 300
На 24 януари, от 11:00 ч. децата ще видят великолепната постановка на приказката „Хензел и Гретел“. Прекрасната музика на Енгелберт Хумпердинг в съчетание с талантливите превъплъщения на артистите на Софийската опера и балет в любимите герои, ще предизвика възхищение у децата.

Приказката на братя Грим вълнува умовете на малките поколения наред. Тя въздейства силно и това я прави интересна от нейното създаване до днес.

Участват: Росица Павлова – Инджева, Мария Павлова, Антон Радев, Румяна Петрова, Пламен Папазиков

Диригент: Борис Спасов, Режисьор: Красимир Цановски LITTLE RED RIDING HOOD 300 2

На 30 декември, от 11 часа, малките почитатели на оперното изкуство ще могат да се срещнат с любимите си герои от приказката „Червената шапчица“. Музиката е на Александър Владигеров, а текста на песните е от Иван Свежин Теофилов.

Режисурата е дело на Юлия Кръстева, диригент е Жорж Димитров, а хореографията на танците е на Вероника Ценкова.

Приказните герои на Шарл Перо оживяват в интерпретацията на:
Елена Стоянова, Диана Василева, Силвана Пръвчева, Анна Гавраилова, Николай Павлов, Иванка Нинова, Цветан Цветков, Пламен Папазиков

Оркестър и балет на Софийска опера и балет
Деца от балетна щкола „Силует" с директор Вероника Ценкова
zauberflote child 300
В последния януарски ден, 31 от 11 часа, Операта ще представи за малките си приятели детската адаптация на прочутата опера на Моцарт „Вълшебната флейта“.

Участват: Ангел Христов, Хрисимир Дамянов, Ива Бизева, Милена Гюрова, Елена Стоянова, Силвана Пръвчева, Румяна Петрова, Кръстан Кръстанов, Надя Колева, Красимир Динев,

Диригент Жорж Димитров, Режисьор: Юлия Кръстева

В Софийската опера „Вълшебната флейта" е поставяна многократно, но специално за новата детска образователна програма, от режисьорката Юлия Кръстева, диригентът Жорж Димитров и художничката Христиана Михалева е създадена адаптирана версия за деца. Действието е съсредоточено и динамично, сюжетът е пресъздаден с много хумор и настроение, главните герои са представени с най известните си арии и ансамбли.

Сблъсъкът на добрите и зли сили, приятелството и любовта са в основата на спектакъла, от който струи много радост, светлина и оптимизъм.

Скъпи приятели, очакваме Ви на нашите оперни, балетни и детски представления! Нека бъдем заедно още от първия месец на Новата 2016 година!

Ваша Софийска опера и балет

ПРАЗНИЧНИ АБОНАМЕНТНИ ЦИКЛИ